Hybride energizers: voor energie én verbinding in je hybride sessie

September 2021, Sanne Jeukens

 

Na onze populaire blogs over online energizers kon een blog met hybride energizers natuurlijk niet uitblijven. In onze training Hybride Faciliteren komen er dan ook flink wat energizers voorbij. Ook in hybride sessies helpen energizers namelijk om de energie in de groep hoog te houden. Een extra voordeel is dat hybride energizers zorgen voor verbinding tussen online en offline deelnemers. In deze blog delen we negen energizers met je. Have hybride fun!

 

Wat zijn energizers?

Allereerst is het goed om nog even terug te gaan naar wat energizers precies zijn. Het woord zegt het al: een energizer zorgt voor meer of een andere energie in de groep. Je zet energizers in wanneer de energie wat is weggezakt of tussen twee verschillende oefeningen in. Energizers kunnen veel energie geven, maar ook rustiger zijn en daarmee een zen-momentje brengen als dat beter past. Probeer dus vooral uit wat er voor jou werkt, gewoon in een vergadering of een sessie met collega’s.

 

Dat ‘gewoon uitproberen’ is meteen het lastigste aan energizers. De meeste weerstand bij het uitvoeren van een energizer zit namelijk meestal bij de facilitator zelf. Als jij denkt dat een oefening ‘stom’ of ‘niet nuttig’ is, dan is de kans groot dat je groep niet meewerkt. Maar introduceer jij de energizer als een leuke oefening voor tussendoor, dan doet geheid je hele groep mee. En het goede nieuws: een energizer duurt meestal niet langer dan vijf minuten. Snel en effectief dus!

 

Hybride energizers

Goed, de hoogste tijd voor onze hybride energizers! Goed om te weten is dat we bij STORMPUNT in hybride sessies werken met een online facilitator en een offline facilitator. Die laatste is in de ruimte aanwezig, de online facilitator uiteraard online. Wil je een hybride energizer testen? Zorg er dan voor dat je dit samen met een collega of mede-facilitator oppakt. Meer tips voor het faciliteren van een hybride sessie vind je in deze blog.

 

# 1 Yell

Soms werkt een beetje competitie erg lekker in je hybride sessie. Zeker om verbinding te creëren tussen de offline en online deelnemers is het een aanrader er wat ‘wedstrijdachtige’ elementen aan toe te voegen. Maak dan vooral gemixte teams van deelnemers die offline en online deelnemen. Als start zijn we fan van een gouwe ouwe oefening: de yell. Dat doe je als volgt: maak gemixte teams (dus online en offline deelnemers) en maak voor ieder team een eigen break out-room. Ze krijgen een paar minuten de tijd om een naam en hybride teamyell bedenken, bij voorkeur met ondersteunende bewegingen. Uiteraard wordt deze yell daarna door alle teams gedemonstreerd! Tijdens de hybride experimenteersessies in ons StormLab werd de yell er nog regelmatig spontaan ingegooid wanneer een team punten had binnengehaald. Score!

 

hybride competitie

 

# 2 High five

Hoe snel lukt het de online groep om met aanwijzingen van de offline deelnemers elkaar allemaal een high five te geven? Dat is het doel van deze energizer. De offline deelnemers zien de online deelnemers op een groot scherm op de locatie. Ze geven instructies aan de online deelnemers, zodat deze elkaar een virtuele high five geven. Het leuke is dat de volgorde van de videobelschermen van elke deelnemer vaak verschilt, waardoor de online groep compleet moet vertrouwen op de aanwijzingen van de offline groep. Als dat de samenwerking niet stimuleert! Maak een foto van het eindresultaat en geef elkaar een digitale en fysieke high five. Yeah!

 

# 3 Dance break

Eén van onze online favorieten; de 60 second dancebreak. Simpel concept: zet een lekker dansmuziekje aan en ga 60 seconden samen helemaal los! Deze energizer werkt ook top in een hybride setting. Zorg dat de online facilitator de muziek deelt, zodat je voor beide groepen het beste geluid creëert. Aanzetten en dansen maar! Geef als facilitators ook het goede voorbeeld door lekker enthousiast te dansen. Zo trek je vanzelf de voorzichtigere types mee.

 

# 4 Bingokaart

Online gebruikten we ‘m ook al, de voorwerpen bingo! En gelukkig ontdekten we dat ‘ie ook prima werkt als hybride energizer. Allereerst heb je er een bingokaart voor nodig. Gebruik hiervoor onze hybride bingo, of maak een eigen bingokaart met negen vakjes met in ieder vakje een voorwerp. Aan de deelnemers de taak om zo snel mogelijk de voorwerpen op de kaart te verzamelen, zodat zij bingo hebben. Maak je een eigen kaart? Houd er wel even rekening mee dat je wat algemene spullen op de kaart zet die zowel thuis als op locatie te vinden zijn.

 

Als je deze energizer gebruikt in een hybride sessie, is het handig om er rekening mee te houden dat de offline deelnemers meestal een stuk sneller zijn met het verzamelen van de voorwerpen dan online deelnemers. Vaak moeten daar een paar helemaal van zolder naar beneden rennen om de juiste voorwerpen te verzamelen. Dit ondervang je door online deelnemers bingo te laten roepen wanneer zij een rij voorwerpen hebben verzameld. De offline deelnemers moeten daarentegen álle voorwerpen vinden voordat zij bingo hebben.

 

Om er een competitie-elementje aan toe te voegen kun je break out-rooms maken voor twee of meer teams. Dan werkt het zo: de offline facilitator deelt de bingokaart in de fysieke ruimte met de offline deelnemers. Zij mogen de kaart niet laten zien aan de online teamleden. De rest van het (online) team in de break out-rooms zorgt dat ze samen zo snel mogelijk alle voorwerpen verzamelt, maar er mogen geen dubbele voorwerpen tussen zitten. Goed overleg is dus een must! Wanneer een team alle voorwerpen heeft verzameld verlaten ze hun BO-room om in de main room zo hard mogelijk BINGO te roepen.

 

 

# 5 Pictionary

Deze energizer is vaak groot favoriet! Lekker tekenen én veel interactie tussen online en offline blijkt een gouden combinatie. Om te starten stuurt de online facilitator één van de online deelnemers via een privé chat een woord om te tekenen. Bij de offline deelnemers staat een digitaal whiteboard open op een grote touchscreen (wij gebruiken daarvoor Miro). Eén van de deelnemers mag daarop gaan tekenen. De online deelnemer geeft instructies aan de fysieke deelnemer: “lijn naar rechts, cirkel daarboven”. De rest van de deelnemers krijgt een minuut de tijd om te raden wat er getekend wordt. Heb je geen groot scherm tot je beschikking of is Miro geen optie? Geen ramp, gebruik dan gewoon de oude vertrouwde flipover die zichtbaar is voor alle deelnemers die moeten raden.

 

# 6 Hints

Niet alleen op spelletjesavonden doet deze het goed, ook als hybride energizer werkt hints als een trein! Eén van de deelnemers krijgt een woord: de online deelnemers via de chat, de offline deelnemers via een papiertje. Vervolgens moeten zij dit binnen 30 seconden aan de rest van de groep uitbeelden. Handig om degene die uitbeeldt op mute te zetten, zo kan er niet per ongeluk valsgespeeld worden! Let er bij de offline deelnemers op dat ze tijdens het uitbeelden goed zichtbaar zijn voor zowel de online als offline deelnemers. Richt een laptopcamera goed op de deelnemer, of gebruik bijvoorbeeld een 360 graden camera.

 

# 7 Dieren uitbeelden

Wil je écht dubbel liggen tijdens een sessie, dan is het uitbeelden van dieren een hele leuke oefening. Dat kan door dit één deelnemer te laten doen, maar nog leuker is het wanneer offline deelnemers samen een dier uitbeelden. Handig is het om deze groep deelnemers op mute te zetten, zodat ze kunnen overleggen hoe ze samen de dieren kunnen nadoen. In totaal krijgen ze anderhalve minuut om zoveel mogelijk dieren uit te beelden. De online deelnemers proberen in die tijd te raden welke dieren allemaal de revue passeren. Let er als facilitator op dat de deelnemers samen echt één dier uitbeelden, anders levert dat strafpunten op.

 

# 8 Ballenbak

Deze energizer dragen we op aan iedereen die nog steeds ieder jaar fanatiek paaseitjes zoekt: de ballenbak energizer. Je hebt er een paar blinddoeken en een flinke hoeveelheid ballen voor nodig, maar geloof ons: het is de investering waard. Het doel is om zoveel mogelijk balletjes te verzamelen en in de daarvoor bestemde bak te stoppen. Hiervoor verstopt de offline facilitator gekleurde balletjes in de ruimte, maar… dit doe je pas nadat de fysieke deelnemers geblinddoekt zijn! Let er goed op dat de gekleurde ballen in het zicht van de camera zijn, want de online deelnemers sturen de fysieke deelnemers aan. En druk de online deelnemers op het hart om goed op te letten, want pakt iemand een rood balletje dan betekent dit minpunten! Na het verzamelen en droppen doen de deelnemers de blinddoeken af en benoem je de score.

 

 

# 9 Zoek de verschillen

Hoe goed is het met jouw kortetermijngeheugen gesteld? Dat ontdek je met deze energizer! We probeerden ‘m eerder op een groot scherm, maar de ervaring leert dat het beter werkt wanneer alle deelnemers apart zijn ingelogd in de videobeltool. Je doet deze oefening als volgt: maak break out-rooms voor duo’s waarin je de offline en online deelnemers mixt. Laat ze 30 seconden goed naar elkaar kijken, daarna de camera’s uitzetten en vervolgens vier dingen aan hun uiterlijk veranderen. Na de metamorfose gaan de camera’s weer aan en raden beide deelnemers wat er is veranderd bij de ander.

 

Maak hybride leuk!

Yes, dit waren de negen energizers! We passen ze zelf met veel lol toe en hopen dat jij er ook veel plezier aan beleeft. En wil je leren hoe je met plezier een hybride sessie begeleidt? Bekijk dan de info over onze training Hybride Faciliteren!