Tien energizers voor je online sessie

Augustus 2020, Esther van der Storm

 

Online energizers zijn een tikje ‘uit mijn comfortzone’. Ik zet ze niet vaak in, ook niet tijdens face-to-face sessies. Zonde eigenlijk, want online energizers kunnen letterlijk zorgen voor hernieuwde energie in een groep. In de zomer van 2020 organiseerden we een StormLab (onze experimenteer-sessies) geheel in het teken van online energizers. Sindsdien gaat er geen training of sessie meer voorbij zónder energizer. De tien energizers die we testen, delen we met je in deze blog. 

 

Verschil energizers en icebreakers

Voordat we de online energizers induiken, eerst iets over het verschil tussen energizers en icebreakers (ook wel kennismakingsoefeningen). Die laatste gebruiken we bij STORMPUNT wél heel vaak. Alhoewel het effect van beiden hetzelfde kan zijn, is het doel wat anders. Een kennismakingsoefening zet je in om te zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen, zich vertrouwd voelen bij elkaar en lekker ‘landen’ in de sessie. Onze favoriete icebreakers delen we in een aparte blog. Een energizer kun je op ieder moment van je sessie inzetten en is echt bedoeld om de groep weer nieuwe energie te geven. Goed geschikt dus op het moment dat je voelt dat de energie in de groep is weggezakt.

 

Online energizers: welke kies je dan?

Online energizers zijn er in alle soorten en maten. Tijdens het StormLab testten we een divers palet aan energizers: met veel energie, juist in kleine groepen of in stilte. Mijn tip: kies er gewoon eentje uit waarvan je denkt dat deze goed past in de setting van je sessie en test ‘m uit. De meeste weerstand bij het uitvoeren van een energizer zit – zo heb ik inmiddels geleerd – bij de facilitator zelf. Als jij denkt dat een oefening ‘stom’ of ‘niet nuttig’ is, dan is de kans groot dat je groep niet meewerkt. Maar introduceer jij de energizer als een leuke oefening voor tussendoor, dan doet geheid je hele groep mee. En het goede nieuws: een energizer duurt meestal niet langer dan vijf minuten. Snel en effectief dus!

 

#1   Mondkapje op, mondkapje af

Oké, oké, technisch gezien zou je deze eerste online energizer misschien beter onder de icebreakers kunnen scharen. Maar door er een ludiek tintje aan te geven met het mondkapje, leverde deze oefening veel hilariteit op. De oefening is een simpele variant op het ‘petje op, petje af’ idee. Je legt een aantal stellingen voor aan de groep. Ben je het ermee eens, zet dan je mondkapje af. Is de stelling niet van toepassing, dan houd je je mondkapje op. De vragen waren allemaal luchtig in deze oefening, zoals de vraag: ‘Wie wilde vroeger meedoen aan de Mini Playbackshow?’.

 

Overigens kregen we achteraf wel de opmerking dat mondkapjes in sommige gevallen gevoelig kunnen liggen. Hadden wij helemaal niet bij stilgestaan, maar je wil natuurlijk niet dat je energizer bij mensen in het verkeerde keelgat schiet. Een meer veilige variant, die wij ook vaak gebruiken, is het plakken van een post-it over je camera. Werkt volgens hetzelfde principe en die post-its hebben helemaal geen relatie met het coronavirus. Zit je sowieso goed!

 

#2  Drie op een rij … Bingo!

Deze energizer vergt ietwat voorbereiding, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. We maakten een bingokaart met daarop negen vakjes. Met in die vakjes allerlei voorwerpen die iedereen wel in huis heeft, maar meestal niet in de buurt van hun computer. Het doel: als eerste BINGO krijgen. Dat mag horizontaal, verticaal of diagonaal … als je drie items in een rechte lijn weet te verzamelen scoor je BINGO. De slimme deelnemers aan de ZomerStorm kozen de lijn met daarin het ijsje en zagen we niet lang daarna een raketje opeten. 😉

 

energizer bingo

 

#3   Sell it

Als iedereen dan toch bijzondere voorwerpen heeft opgesnord, is het extra leuk daar nog een nieuwe oefening mee te doen. Via Zoom creëerden we break-out rooms met tweetallen. Met een simpele opdracht: verkoop in 30 seconden met alle passie die je in je hebt het voorwerp wat er voor je ligt. Bij terugkomst moet de ander niet kunnen wachten om dit van jou te kopen! De deelnemers kwamen hard lachend terug uit de break-out rooms, dus we concludeerden dat deze online energizer flink wat energie oplevert. Daarnaast oefen je hiermee meteen hoe je een product of idee kunt pitchen!

 

#4   Zen-moment: teken een spiraal

Deze energizer deed ik ooit in een sessie bij Ruben Clerkx en vond ik heerlijk rustgevend. Plus dat we in het programma een oefening nodig hadden waardoor iedereen even niet naar het scherm keek en deze paste perfect. Vraag deelnemers om pen en papier bij de hand te hebben. De oefening is simpel: start in het midden en teken een spiraal. Doel is om twee minuten een spiraal te tekenen, zonder je pen van het papier te halen. Grappig is trouwens dat een deel van de deelnemers deze oefening heerlijk vond (kan niet wachten om weer even te tekenen!) en een deel de oefening minder prettig vond. Ook is het een tip om de tekeningen achteraf even te delen voor wie dat wil. “Ik wilde mijn kunstwerk toch even showen aan de rest!”, kregen we als feedback van een aantal deelnemers.

 

spiraal tekenen

 

#5    Hide and seek

Toen ik deze online energizer tegen kwam leek ‘ie me briljant, maar qua uitvoerbaarheid bleek dit nog best een lastige. Het idee is dat één van de deelnemers bij de start van de sessie wordt gevraagd om een screenshot te maken van het eigen scherm met daarop zijn of haar eigen hoofd. Tijdens de zen-energizer vervangt hij of zij de achtergrond van het Zoom-scherm door de foto en verdwijnt daarna stiekem zelf uit beeld. De groep krijgt vervolgens de opdracht om héél stil te zitten en naar de camera te kijken. Doel is om te raden van wie er een foto zichtbaar is.

 

We vonden alleen geen deelnemer die dit zo snel voor elkaar kreeg, dus offerde co-host Sonja zich op voor deze oefening. Ze werd niet als eerste geraden, maar een volgende keer zou ik vooraf een deelnemer vragen om dit even voor te bereiden. Het is anders echt teveel gedoe. Deze oefening werkt het beste met maximaal 25 deelnemers in Zoom, want dan is iedereen zichtbaar op één scherm.

 

#6    Shake it off!

Na al dat zitten is het tijd voor een energizer met wat beweging. Eén van de hosts – in ons geval Sonja – neemt hierin het voortouw en vraagt iedereen om te gaan staan. De microfoons zet je lekker open. We gaan samen bewegen en tellen tegelijkertijd hardop mee. Je doet acht keer een shake met je rechterhand en dan met je linkerhand, acht shakes met je rechterbeen en acht met je linker. Daarna voeg je nog een leuke wiggle toe. Herhaal de stappen daarna vier keer, twee keer, één keer en eindig met een yell. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het tempo van Sonja voor mij ietwat hoog lag: ik was de tel direct kwijt … Maar ondanks mijn granny-mode was het heerlijk om even wat te bewegen!

 

#7    Secret boekenclub

Vooraf vroegen we alle deelnemers om een boek uit hun boekenkast te pakken waarvan zij denken dat iedereen dit kent. In groepjes van vier wordt iedereen in een break-out room geplaatst. De opdracht is om het boek te omschrijven aan de anderen zonder natuurlijk de titel of schrijver te noemen. De anderen moeten raden welk boek je voor je hebt liggen. Als alle vier de boeken geraden zijn, komt de groep terug naar de main room.

 

Deze energizer was wel iets te makkelijk: de eerste groep was binnen een minuut terug. Tip: maak de oefening wat moeilijker door bijvoorbeeld minder bekende boeken te gebruiken, of dat mensen iets moeten uitbeelden wellicht. Mensen vonden dit wel een ongelofelijk leuke energizer om te doen, dus deze houden we erin!

 

secret boek club

 

#8   WC-papier bouwwerk

Hoe creatief kun je worden met WC-papier rollen? Heel erg, blijkt! Deze oefening was om eerlijk te zijn een tussendoortje, omdat we voor de volgende energizer de Zoom-settings moesten aanpassen. In een paar minuten daagden we mensen uit om een kunstig bouwwerk te maken met WC-papier rollen. Dat leverde prachtige kunstwerkjes op: van de toren van Pisa tot een sneeuwpop, inclusief kunstig getekend gezicht.

 

#9    Zoom-tikkertje

Jaaaa, toen was het tijd voor Zoom-tikkertje! In de tussentijd had onze tech-host alle deelnemers in Zoom ‘co-host’ gemaakt. Deze energizer is letterlijk een online tikkertje waarbij je tussen break-out rooms hopt om uit de handen van de tikker te blijven. Dat werkt als volgt: twee deelnemers werden de tikker en de overige 28 deelnemers verdeelden we over vijf break-out rooms.

Bij binnenkomst in een break-out room telt de tikker eerst tot tien en roept daarna de naam van een deelnemer die nog in de break-out room zit. Deze persoon is dan de nieuwe tikker en moet weer tot 10 tellen. Doel is dus om als de wiedeweerga een break-out room te verlaten zodra iemand begint te tellen. Het is een leuke manier om mensen te laten oefenen met het zelf switchen tussen break-out rooms, maar als je meedoet met een iPad of telefoon dan werkt het niet lekker. Voorwaarde is dus dat mensen vanaf een PC inloggen. Achteraf gezien hadden we trouwens ook wel wat meer tikkers kunnen aanstellen, twee bleek wel wat weinig en daardoor kwam het wat langzamer op gang.

 

#10    Mini Playbackshow

Voor al die mensen die vroeger stiekem heel graag bij Henny Huisman op de bank wilden zitten, was dit hét moment. De Mini Playbackshow! Microfoons gaan op uit, een lekker muziekje aan en playbacken maar! Ook deze energizer scoorde hoog op de populariteitsladder, het was een fijne afsluiting van een uurtje hilariteit. Echt een aanrader om te doen, want hier worden mensen heel erg vrolijk van!

 

#11    Camerakaarten

Tot slot een manier om wat meer luchtigheid te brengen in je online sessie, zonder dat je er apart een oefening voor hoeft te doen. Vanuit STORMPUNT ontwikkelden we camerakaarten, die je kunt gebruiken. Met kaarten als ‘je staat nog op mute’, of ‘high five’, springt de boodschap letterlijk van het scherm af! Onze persoonlijke favoriet? ‘Volgens mij heb jij stiekem je joggingbroek aan’. Doet het altijd goed! Meer info over de camerakaarten vind je hier.

 

 

In allerlei hoeken en gaten hebben we gezocht naar leuke energizers voor deze sessie. Dank aan Jeroen Bakker en Ruben Clerkx voor de inspiratie. We hebben heel veel tips gehaald uit dit overzicht van Irene van der Spoel. En ben je op zoek naar nog meer energizers? Bekijk dan onze blogs met nog meer online energizers en een overzicht van energizers voor je hybride sessie

Benieuwd naar nóg meer werkvormen?

Check dan ons boek Creatief FaciliterenDit staat boordevol werkvormen en tips om meer creativiteit te brengen in je meetings en sessies.