Saaie sessie? Niet met deze tien nieuwe online energizers!

November 2020, Lisa Unlandt

 

Eerlijk is eerlijk: voorheen waren online energizers een beetje uit onze comfortzone. Maar sinds we 10 online energizers hebben getest in ons StormLab gaat er haast geen sessie meer voorbij zónder! Wij zijn om én we werden heel nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk is. Daarom hebben we nog eens 10 nieuwe online energizers voor je getest. In deze blog lees je welke er goed werkten, en welke niet. Doe er je voordeel mee!

 

#1   Zoomfilters

Hoe fijn is het als je het praktische met het leuke kunt combineren? Toen we erachter kwamen dat Zoom een nieuw filter heeft geïntroduceerd, wilden we natuurlijk gelijk even proberen hoe en of dat werkt. We kwamen er vrij snel achter dat echt iedereen die hieraan meedoet de nieuwste versie van Zoom moet hebben. De lol is er immers snel af als een aantal deelnemers niet mee kunnen doen. Check dit dus van tevoren! Maar wanneer Zoom bij iedereen up-to-date is, vind je naast de video, de optie ‘choose video filter’. Hier vind je filters variërend van een dikke circusdirecteur-snor tot een feesthoedje in de vorm van een pizza. Om ermee te oefenen vroegen we deelnemers hun huidige mood uit te drukken in een filter, een favoriet hoofddeksel op te zetten en het meest hilarische filter aan te zetten dat ze konden vinden. Net als bij een offline photo booth leidde ook deze online variant tot veel vermaak. Een van de deelnemers is zelfs ‘op tv’ geweest!

 

foto filter voorbeelden

 

#2   Alliteraties

Deze alliteratie energizer vonden we top! Een bekende energizer is een alliteratie bedenken met je voornaam. Op zich handig als ezelsbruggetje als namen onthouden niet je sterkste kant is, maar wel een beetje uitgekauwd. Daarom vroegen we deelnemers om een zo lange, en gek mogelijke alliteratie te bedenken. Hoe wilder, des te beter! Deze energizer werkt het lekkerst in trio’s, als je met een grotere groep bent is het dus fijn om deelnemers in kleinere breakout-rooms in te delen. Het levert hilarische introducties op, zoals ‘De daverende draadloze dames die doorgaans duizelingwekkende drama’s deduceren’.

 

#3   Move it!

Een energizerlijst is niet compleet als er geen beweging in zit, vinden wij. Daarom testten we een variant van ‘over de streep’: een aantal stellingen waar je jouw mening over kunt geven door naar links te bewegen voor ‘Eens’ en naar rechts voor ‘Oneens’. Leuk bedacht, maar tijdens de uitleg bleek dat bij sommige deelnemers Zoom zo was ingesteld dat alles werd gespiegeld. Zo moesten deelnemers die naar rechts wilden best vaak naar de ‘andere rechts’. Dat is even grappig, maar werd snel irritant. Gelukkig opperde een deelnemer toen het briljante idee om gewoon omhoog en omlaag te bewegen. Dat werkte prima. Je kunt de stellingen zo speels of serieus maken als je zelf wil. Van liever werken in de ochtend of avond, tot voorkeur voor huisdieren (kattenmens of hondenliefhebber anyone?): wat het beste bij jouw groep past!

 

#4   Zoek de verschillen

Een mooie manier om mensen weer even scherp en bij de les te krijgen is de energizer ‘zoek de verschillen’. Deel hiervoor mensen in duo’s in in breakout-rooms, waarbij ze eerst een minuut de tijd krijgen om elkaar en de achtergrond goed te bestuderen. Daarna haal je ze terug naar de main room waarbij je iedereen vraagt de camera uit te zetten. Laat de deelnemers snel even iets veranderen aan hun outfit óf omgeving (zorg ervoor dat het veranderde zichtbaar is op de webcam!), daarna mogen dezelfde duo’s weer terug in een breakout-room. Lukt het ze om te raden wat er is veranderd?

 

#5   Samenwerking

Samenwerking is key, dat geldt natuurlijk zowel offline als online. En soms kan dat online best even zoeken zijn. Om luchtig aan te kaarten hoe belangrijk en vooral ook hoe leuk het kan zijn om online samen te werken, gaven we als energizer de opdracht om de volgende opdrachten uit te voeren:

  • Zorg ervoor dat er nog maar 10 mensen in beeld zijn
  • Zorg voor 10 virtual backgrounds met een idyllisch plaatje
  • Zorg voor 8 handen, 4 voeten en 2 post-its in beeld.
  • Geef elkaar allemaal tegelijkertijd een high five!

Eerlijk? Met een grote groep was dit wel even zoeken. Maar deze energizer lijkt ons erg fijn om met kleinere teams uit te voeren. Gaan wij dus snel eens testen als we weer een training geven!

 

#6   Tekenen voor beginners

Eén van onze favorieten van deze test was de energizer ‘Tekenen voor beginners’. Het idee is simpel: de facilitator tekent zelf een simpele afbeelding en beschrijft de lijnen en vormen die op papier worden gezet. De deelnemers volgen dit, en tekenen wat ze horen. De abstracte kunstwerken die tot stand komen en behoorlijk afwijken van bijvoorbeeld een mannetje met een ballon, zijn elke keer weer verrassend. Én het is een lekkere afwisseling om eventjes niet naar een scherm te kijken.

 

Zoom scherm screenprint

 

#7   Twee waarheden, één leugen

Denk jij je collega’s al redelijk goed te kennen? Wacht maar tot je deze energizer hebt gedaan! Je schrijft twee waarheden en één leugen over jezelf op, daarna verdeelden we de deelnemers in subgroepen met drie deelnemers in aparte break-out rooms. De opdracht is simpel: deel de drie anekdotes, de rest moet raden wat er niet waar is. Hilariteit ten top! Deze energizer werkt goed met zowel mensen die elkaar al kennen (zo leer je nog eens wat nieuws over je collega’s) als bij een nieuwe groep (je komt er vrij snel achter dat vooroordelen niet altijd kloppen).

 

#8   Nooit heb ik…

Hoewel vooral bekend als drankspel, kan deze opdracht ook prima als energizer om (verrassende) inzichten te krijgen in de groep. Het werkt als volgt: steek 5 vingers op, en vertel iets wat je zelf nog nooit hebt gedaan, maar waarvan je denkt dat anderen dit al wel eens hebben gedaan. Bijvoorbeeld: ‘ik ben nog nooit op wintersport geweest’. Degene die al wel eens op wintersport zijn geweest zijn nu een ‘leven’ kwijt en mogen 1 vinger minder opsteken. Daarna geef je de beurt door. Degene die als laatste overblijft heeft gewonnen!

 

#9   Muziek Quiz

Van deze laatste energizer werden we zelf ook weer zo blij: onze Muziek Quiz! Stel van tevoren een playlist samen met uiteenlopende muziek en deel in Zoom je computergeluid. Dat doe je door in Zoom op het pijltje rechts van het microfoon-icoontje te klikken, en bij ‘select a microphone’ te kiezen voor ‘same as system’. Begin makkelijk (bijna iedereen kent ABBA’s Dancing Queen) en maak het steeds moeilijker (veel mensen kunnen het deuntje van Darude’s Sandstorm zó meezingen, maar hebben geen idee hoe het heet). Je deelt steeds het begin van het nummer, en vraag mensen om zelf op papier de naam van de artiest en het nummer op te schrijven. Achteraf deel je de uitkomsten, en tellen deelnemers zelf hoeveel goede antwoorden ze hadden genoteerd. Of stel teams samen die via de chat de goede antwoorden moeten indienen. Al strijdend om de eeuwige roem zul je merken dat je groep een heel eind komt – of niet, en ook dat zorgt voor de nodige energie en fun!

 

muziek labels

 

#10   Zoek de Zoomlink

Soms komen we er ook wel eens achter dat iets niet lekker werkt. Zo leek het ons een grappig idee om deelnemers vooraf de Zoom info op te laten zoeken op onze website. Met een hint verstopten we de code in één van onze blogs. Ondanks dat we ook aangaven dat iedereen de Zoom info bij de start van de sessie per mail zou ontvangen, leidde deze energizer vooral tot irritatie. ‘Ik had er geen tijd voor’ of ‘ik kon het niet echt vinden, en dat leidde tot stress!’ kregen we terug. Een dikke afrader dus.

 

Test met ons mee

In ons StormLab, waar we ook deze energizers testten, experimenteren we regelmatig met allerlei nieuwe werkvormen, methodieken en tools. Meer weten en meedoen? Meld je dan hier aan. En wil je ook leren hoe je energieke, online sessies kunt begeleiden? Bekijk dan onze trainingen, waarin we je leren om op een creatieve manier met een groep écht resultaat te bereiken.