Héél veel icebreakers (en waarom dat überhaupt belangrijk is)

Januari 2021, Esther van der Storm

 

Lekker efficiënt agendapunten aftikken en van de ene naar de andere (video)meeting racen. Samenwerken lijkt er de afgelopen jaren niet leuker door geworden. Die gesprekken bij de koffieautomaat, of ouderwets even borrelen met collega’s, zijn vervangen door werken, werken, en nog eens werken. Maar hé – hoe gaat het eigenlijk met iedereen?

 

Klinkt bekend? Zonde! Want zo hoeft het niet te gaan. Vanuit STORMPUNT starten we onze sessies en vergaderingen standaard met een kennismakingsoefening of check-in. Zo brengen we de ‘koffiepraat’ weer tot leven. Onlangs vroeg een deelnemer aan een training of we onze favoriete (online) kennismakingsoefeningen wilden delen. Bij deze!

 

“Maar wij kennen elkaar al!”

Voordat we ze delen, willen we je graag vertellen waarom kennismaken zo belangrijk is. Zeker als een team al langer samenwerkt, ontstaat vaak het beeld ‘oh, wij kennen elkaar al!’. Maar als we een oefening doen, blijkt steeds weer dat collega’s iets nieuws van elkaar leren. Juist door elkaar op persoonlijk niveau beter te leren kennen, is het op de inhoud vervolgens makkelijker samenwerken. En je bouwt even tijd in om het over iets anders te hebben dan werk. Want luchtigheid en gezelligheid in je (online) sessie of vergadering zijn óók heel belangrijk! En onze ervaring leert dat je daarna een stuk sneller door die taaie delen van een vergadering heen vliegt.

 

Onze toppers

We gebruiken al jarenlang kennismakingsoefeningen in onze sessies, dus we hebben in de loop van de tijd zo onze favorieten verzameld. Voor onze online sessies werken we meestal met digitaal whiteboard Miro, waarop mensen met post-its, iconen of afbeeldingen kunnen samenwerken. Maar voor een simpele vergadering is zo’n whiteboard soms te veel gedoe. Daarom geven we je zowel oefeningen die je zonder whiteboard kunt doen als een lijstje met onze toppers in Miro. Doe er je voordeel mee!

 

Zo, zonder whiteboard, meteen in je vergadering!
 • Pak een voorwerp. Zo oud als de weg naar Rome, maar blijft effectief en leuk. Laat alle deelnemers een voorwerp uit hun huis of op kantoor pakken waar ze blij van worden, wat een speciale betekenis heeft, of juist van iets waar ze een ongelofelijke hekel aan hebben (verwacht in het laatste geval veel stofzuigers). Levert iedere keer weer mooie en grappige verhalen op! Je kunt het voorwerp als het past ook koppelen aan het thema van je vergadering. Wees creatief!

 

 • Favoriet boek/spel/snack. Favorieten doen het sowieso goed. Vraag naar mensen hun favoriete boek, spel of snack (of wat je nog meer kunt verzinnen). Laat mensen dit eventueel ook pakken, zodat je direct ook wat beweging creëert. Even een tripje naar de boekenkast of het voorraadhok dus. Laat mensen vervolgens kort vertellen waarom dit hun favoriet is.

 

 

 • Laatste foto van je telefoon. Deel de laatste foto van je telefoon, die je zelf hebt gemaakt. Wij grappen altijd dat als het een naaktfoto is, je ook de één-na-laatste mag pakken. Op die manier krijg je vaak de leukste en meest spontane verhalen te horen. En werk je online samen? Deel gewoon even je telefoon voor de webcam, werkt prima!

 

 • Wat niemand van mij weet… Ook leuk is om te delen wat mensen nog niet van elkaar weten. Wat is iets wat nog niemand in de groep van je weet? Hier komen vaak de meest hilarische verhalen uit. Zeker met teams die al langer samenwerken is dit altijd een leuke kennismaker!

 

 • Teken je ontbijt. Tekenen doet het altijd goed, gewoon even ouderwets op pen en papier. In dit voorbeeld vragen we mensen om hun favoriete ontbijt te tekenen, maar je kunt hier natuurlijk allerlei varianten op bedenken.

 

 • Stel een vraag. Heel simpel eigenlijk, maar er zijn gewoonweg zo ongelofelijk veel vragen te verzinnen die je kunt stellen als kennismaker. We bundelden deze in een StormWaaier met daarin meer dan 200 vragen. Een greep uit die lijst:
  • Hoe ziet jouw ideale weekend eruit? Omschrijf dit!
  • Wat wilde je later worden toen je vroeger klein was?
  • Als je een dier zou zijn, welk dier is dat dan en waarom?
  • Wat is je lievelingseten?
  • Als je op elke plek in de wereld zou kunnen werken, waar zou je dan nu het liefste zijn?

 

 

Met digitaal whiteboard

Wij gebruiken graag Miro voor onze online sessies, maar ook Mural, Padlet of Google Jamboard werken goed om digitaal post-its te plakken. Onze tips zijn toegespitst op de functies in Miro, dus check even wat de mogelijkheden zijn van de tool die jij zelf het liefst gebruikt. Deze kennismakers vergen misschien even wat meer voorbereiding, maar dan heb je ook wel wat. En mensen oefenen meteen in de tool, dat is een bijkomend voordeel!

 

 • Locatie, locatie, locatie. Voor veel van onze kennismakingsoefeningen gebruiken we een landkaart. Voeg de kaart van Nederland toe, of kies voor een wereldkaart. Opdrachten als ‘plak een post-it op de plek waar je woont en deel wat echt een must-see is voor toeristen die je woonplaats bezoeken’ werken altijd goed. Je kunt mensen ook vragen naar hun laatste vakantiebestemming (en deel dan een mooie herinnering!), of juist naar welke plek op aarde ze écht graag nog een keer toe willen reizen.

 

 

 • Vertel het met een icoon. In Miro zit de optie ‘iconfinder’, een mega iconenbibliotheek waar je gebruik van kunt maken. Deze optie gebruiken we vaak voor kennismakingsoefeningen, bijvoorbeeld door een icoon te delen van een favoriete sport, of iets wat mensen nog niet van hen weten. Even zoeken, plakken en toelichten aan elkaar. Simpel en werkt heel leuk!

 

 • Eerste baantje. Wat was je eerste baantje en wat heb je er geleerd? We vragen deelnemers bij deze oefening een foto toe te voegen aan het bord (Google Image Search werkt daar in Miro erg handig voor) van hun allereerste bijbaantje. Daarna delen we kort de verhalen met elkaar: wat heb je daar geleerd?

 

Voor de liefhebbers delen we een Miro Template met vijf check-in oefeningen, die je zelf kunt gebruiken in je online sessie. Wil je daar gebruik van maken? Neem even contact met ons op voor het wachtwoord, dan kun je het template daarna gebruiken in je eigen Miro omgeving.

 

Tot slot

Vanuit STORMPUNT begeleiden we ook langlopende innovatietrajecten, waar we met teams een paar maanden aan de slag gaan. Ook dan starten we iedere sessie met een check-in. Het allerleukste vinden wij, om bij de start van het project door de teamleden zelf zoveel mogelijk kennismakingsvragen en oefeningen te laten verzinnen. Noteer deze op het whiteboard, of maak er een grabbelton van. Iedere teamsessie start je dan met één van deze oefeningen. Zo maak je er een vast onderdeel van in je werkwijze én wordt dit direct een team effort. Wij krijgen steevast terug van mensen dat ze echt uitkijken naar het moment, om weer even ‘lekker met elkaar te zijn’. Probeer het dus gewoon eens in je volgende vergadering!

Sessies met impact

Wil je ook leren hoe je sessies en vergaderingen als een pro begeleidt? Doe dan mee aan onze training Faciliteren met Impact. Daarin leer je hoe je als facilitator een sessie voorbereidt en begeleidt. Van werkvormen tot hoe je een groep in beweging brengt: je oefent er volop mee!