Meeting Owl Pro of Kandao Meeting Pro; welke 360 graden camera is het beste?

Juni 2021, Esther van der Storm

 

“De techniek is misschien wel het belangrijkste”, gaf een van de deelnemers aan onze Hybride Brainstorm Test aan. En daar zijn we het wel mee eens. Als je met een groep aan de slag gaat waarvan een deel van de groep fysiek op locatie aanwezig is en een deel online meedoet, is het belangrijk dat iedereen elkaar goed kan zien én verstaan. Een mogelijke oplossing daarvoor is een 360 graden camera die alle deelnemers in beeld brengt. Wij testten er twee: de Meeting Owl Pro en Kandao Meeting Pro. Is het wat? En zo ja, welke van de twee is het beste?

 

360 graden camera?

Yes, een camera die verschillende deelnemers, rondom in een ruimte, in beeld kan brengen. Het idee van een 360 graden camera is dat je deze in het midden van de groep neerzet – op een tafel of op een krukje. De deelnemers aan je sessie worden vervolgens afzonderlijk van elkaar in beeld gebracht en de camera focust op de persoon die praat. Ook is het bij beide camera’s mogelijk een totaaloverzicht (een soort panoramaview) van de ruimte te tonen.

 

We testten beide camera’s omdat uit de reviews die we lazen én ervaringen uit ons netwerk de Meeting Owl Pro en Kandao Meeting Pro de beste opties leken. De camera’s zijn niet goedkoop, de Meeting Owl kost 1099 euro (incl. BTW), de Kandao kost 939 euro (incl. BTW). Overigens zijn er nog veel meer camera’s die je kunt gebruiken voor hybride samenwerken. Veel van deze systemen zijn echter ‘vaste aansluitingen’, die je niet makkelijk meeneemt naar een andere ruimte of locatie. In de praktijk merken we dat we deze 360 graden camera’s graag gebruiken naast een ‘overzichtscamera’ die een beeld geeft van de totale ruimte. Of we zetten hem neer in een ruimte waar verder helemaal geen techniek aanwezig is.

 

Oef, en wat nu als we (nog) geen fancy camerasysteem hebben?

No worries, dan kun je ook met meerdere laptops een goed beeld van alle deelnemers regelen. Uit onze ervaringen met hybride sessies blijkt dat een webcam bovenop een beeldscherm vaak niet goed genoeg werkt. Online deelnemers kunnen de gezichtsuitdrukkingen van de groep die de groep die fysiek deelneemt slecht volgen. Een beter alternatief is wat ons betreft dan om alle deelnemers apart in te laten loggen in de videocall. Gebruik een aparte speakerphone – zet die in het midden – en laat één deelnemer connecten met de audio, anders gaat het geluid rondzingen. Zo creëer je op de meest simpele manier gelijkwaardigheid én connectie tussen de deelnemers onderling. En ben je op zoek naar meer tips om als facilitator een hybride sessie te begeleiden? Lees dan onze blog hierover met 17 tips!

 

Meeting Owl of Kandao?

Goed, terug naar de 360 graden camera’s. Want ondanks het prijskaartje, worden wij van de ervaring die het geeft wél blij! Nu moeten we er wel meteen bij zeggen dat we met de Kandao een maandagochtendmodel te pakken hadden: de adapter werkte niet en één van de twee camera’s gaf een donkere zweem. Ook bij de Meeting Owl liepen we tegen een audio issue aan, wat volgens de fabrikant niet zou moeten gebeuren (en we ook niet terughoren bij andere gebruikers uit ons netwerk). Kortom: beide camera’s gingen eerst terug voor een nieuw exemplaar. De meeste issues zijn daarna opgelost. Hieronder ons oordeel!

 

 

Klein en fijn

Heel fijn aan beide apparaten is dat ze klein en lichtgewicht zijn. Je neemt de 360 graden camera zo mee naar een andere ruimte of locatie. Hoe handig is dat? Je moet er wel even een case bij kopen, want je wil natuurlijk niet dat je camera gehavend aankomt op de plek van bestemming. De Kandao komt al met een hoes, maar om eerlijk te zijn hebben wij niet de illusie dat een zacht stukje stof voldoende bescherming biedt. De Kandao voelt in zijn algeheel wel steviger aan dan de Meeting Owl. Dat heeft er vooral mee te maken dat de Meeting Owl bekleed is met stof dat wat kwetsbaar aanvoelt.

 

Verdict: Kandao vanwege het wat robuustere karakter.

 

Design

De kwaliteit van beeld en geluid is wat ons betreft het meest belangrijk. Maar hé, het oog wil ook wat! Het design van de Meeting Owl vinden wij echt top: door de oplichtende oogjes heeft wordt het ook echt een uiltje. De doos en verpakking: alles is tiptop in orde. Grappig genoeg doet zo’n design wel wat met je: we noemen ‘m al snel liefkozend Stormuiltje. Die ‘band’ hebben we met de Kandao niet direct. Het ontwerp en de doos: het is allemaal OK, maar niet heel spannend. Wel weer een voordeel is dat je de camera met een dop kunt dichtdoen, bij de uil is dat niet het geval.

 

Verdict: wij kiezen voor de Meeting Owl…  maar daar kan over gecorrespondeerd worden.

 

Plug & play

Het handige van deze camera’s is dat je ze aansluit aan je computer als aparte webcam, speaker en microfoon. Bij de Meeting Owl ging dat een stuk soepeler dan bij de Kandao, daar moet je echt even zorgen dat je de verschillende kabels goed aansluit. Beide apparaten kun je vervolgens gebruiken bij alle veelgebruikte videobeltools zoals Zoom, MS Teams, Webex en Google Meet. Je selecteert dan de camera als video, audio en speaker outlet en voilà!

 

Voor de Meeting Owl download je een app. Na twee handelingen is je uiltje up and running. Een charmant detail is dat ie ook echt een uiltjes geluid maakt. Geinig! Handig aan de app vonden wij dat je hier alles in kunt regelen: van instellingen en software-updates, tot camera-posities en audiosettings. Bij de Kandao zit een afstandsbediening, of de je dat op het apparaat zelf. Dat werkt in de praktijk toch wat minder handig dan op je telefoon.

 

meeting owl pro app

 

De Kandao moet je aansluiten op een scherm om updates te kunnen downloaden, dat kan niet via een connectie met je pc. Wel kun je apps – zoals Zoom of MS Teams – downloaden op de Kandao zelf. Het apparaat kan daarmee functioneren als een aparte deelnemer aan je videocall. Voor ons geen must, maar we denken wel dat het een groot voordeel is wanneer je als presentator bijvoorbeeld ook apart wil inloggen, zodat jij nog beter uitgelicht kan worden in de call. Wij gebruiken daar een aparte laptop voor, maar dat hoeft dus niet.  Met de Meeting Owl heb je in deze situatie twee computers nodig (een voor de presentator, een voor de Meeting Owl), met de Kandao hoeft dat dus niet.

 

Verdict: We komen er niet uit. Handig is de app van de Meeting Owl, maar het voordeel van de Kandao is weer dat deze functioneert als een soort mini-computer.

 

Geluid

Dan komen we nu bij de Echt Belangrijke Zaken. Allereerst het geluid. Het fijne van beide camera’s is dat ze rondom geluid oppikken en van best een behoorlijke afstand ook. Met 2 tot 3 meter afstand ben je nog steeds prima te verstaan. Het geluid van de Meeting Owl vinden we prettiger: het klinkt warmer.

 

MAAR. Een groot nadeel van onze Meeting Owl, is dat het geluid van de online deelnemers het geluid van de ruimte regelmatig volledig overstemt. Daardoor kun je niet ‘door elkaar heen’ beginnen met praten. En sterker nog, soms viel ook het eerste woord helemaal weg. Daardoor kunnen gesprekken minder goed gevolgd worden en dat is uiteraard niet de bedoeling. Volgens de fabrikant van het uiltje is dit een probleem dat vaker voorkomt en werken ze hard aan een oplossing. Bij de Kandao pikt ie geluid van mensen die gelijktijdig praten overigens beter op. Ook daar ervaren we wel eens dat een woord wegvalt, maar minder vaak. Daardoor krijg je sneller die gespreksflow die je in een hybride sessie graag wil!

 

Verdict: Kandao. Jammer Meeting Owl, maar die vertraging is echt een dealbreaker!

 

Beeld

Goed, dan het beeld. Om de beeld- en volgfunctionaliteiten van beide camera’s te testten, besloten we na een aantal tests met ons eigen STORMPUNT team de camera’s te onderwerpen aan de meest pittige test die we konden bedenken: het in beeld brengen (en houden!) van mijn jonge kinderen. Een overzicht van onze bevindingen:

 

  • De camera van de Kandao is scherper dan van de Meeting Owl.
  • De Meeting Owl heeft dan weer een zoomfunctie, waardoor je beter in beeld bent als je wat verder weg zit. Daardoor zijn gezichtsuitdrukkingen beter te volgen.
  • Bij de Meeting Owl zie je maximaal 3 deelnemers in beeld, de Kandao heeft er 1, 2, ofwel 4 in beeld. Alhoewel we liever zagen dat je daar flexibel in kunt zijn (met 3 deelnemers heb je er dan altijd een leeg vlak tussen zitten), vonden we het beeld in de Kandao wel wat rustiger. De Meeting Owl schakelt veel en als je de ‘volg presentatormodus’ aan hebt staan beweegt het beeld continu.
  • Beide camera’s bieden een panoramabeeld. Veel online deelnemers vinden dat fijn, zodat je een overzicht hebt van de totale ruimte. Ons team gaf juist weer aan het ook zonde te vinden van de ruimte in het scherm. Het voordeel van de Meeting Owl is dat je deze functie uit kunt zetten, bij de Kandao kan dat alleen maar als je 1 deelnemer in beeld hebt.

 

Hieronder een foto met beter beeld van de Kandao (en hé, een tijger in beeld!). Hier hebben we de optie aanstaan waarbij twee deelnemers worden getoond. De andere opties zijn ofwel twee panaromaviews, ofwel speaker view, 2 of 4 mensen in beeld. De bovenste panoramaview staat altijd aan. 

 

Hieronder een overzicht van de Meeting Owl, waarbij we de panoramaview hebben uitgezet. Je ziet hier goed dat de beeldkwaliteit wat korreliger is. De uil brengt maximaal 3 deelnemers in beeld, hier zie je dat hij 2 schermen pakt. De camera wisselt zelf van view, afhankelijk van hoeveel mensen er praten komen er 1, 2 of 3 personen in beeld. 

 

  • Beide camera’s hebben even soms even nodig om iemand in beeld te brengen, al waren we best onder de indruk met de snelheid waarmee de beide camera’s rondrennende kinderen wisten te vangen. Maar ook als je stil zit, kan het dus even duren voordat iemand te zien is. We vonden het niet storend, maar het betekent wel dat je soms al iemand hoort voordat de camera de persoon heeft ‘opgepikt’. De Kandao doet dat in de praktijk overigens wel sneller dan de Meeting Owl.
  • Een kwestie van smaak, maar wij vinden het schermoverzicht van de Kandao mooier. De afgeronde hoekjes en witte omlijsting die de Owl gebruikt vinden wij minder fraai.

 

Verdict: De Kandao gebruiken we in de praktijk toch sneller wanneer er in de ruimte ook een overzichtscamera aanwezig is, die alle deelnemers in beeld brengt. We gebruiken dan de ‘1 persoon view’, die inzoomt op de persoon die spreekt. Die combinatie tussen overzicht en gezichtsuitdrukking vinden wij het beste werken.

 

Conclusie

Beide camera’s hebben voor- en nadelen.  Maar in de praktijk pakken wij toch het liefste de Kandao Meeting Pro. De camera en het geluid is beter en we vinden het beeld rustiger. Is er echter geen overzichtscamera in de ruimte aanwezig, dan gebruiken we vaak wel de Meeting Owl, omdat je daar de settings flexibeler van instelt. Welke camera je ook kiest: we vinden een 360 graden camera in een ruimte echt een toevoeging. Het is als fysieke deelnemer erg prettig om niet allemaal apart in de zoom-call te zitten. Je maakt zo gemakkelijker contact met alle deelnemers: zowel online als fysiek.

 

Nu hybride werken de norm wordt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ook de techniek goed op orde hebt. We hebben beide apparaten in huis, zodat we deelnemers aan onze sessies en trainingen hiermee kennis kunnen maken. Dus ben je benieuwd naar de functies en wil je dit graag een keer zien? Kom langs in Utrecht, of doe mee aan onze training Hybride Faciliteren!