Zo bouw je een sessie op

Oktober 2022, Esther van der Storm

 

Hoe bouw je nu een goede sessie op? Zodat je zorgt voor een goede sfeer, interactie en je je doel bereikt? Die vraag krijgen we bij STORMPUNT ongelofelijk vaak. En alhoewel iedere sessie anders is, zijn er een aantal standaard uitgangspunten en tips die we je graag meegeven. En goed nieuws: dat doen we in deze blog!

 

Maar eerst… de basis 

Voordat we in de inhoud duiken, eerst even terug naar de basis. Want een sessie of bijeenkomst organiseer je met een bepaald doel. Je wil iets bereiken. Informatie of inzichten uitwisselen, samen ideeën bedenken of juist keuzes maken. Het doel van je sessie is dan ook áltijd de start. Op basis daarvan ontwerp je – in combinatie met zaken zoals de groepsgrootte en duur van de sessie – je sessie. Wil je daar een handvat bij? Gebruik dan ons Sessie Design Canvas om de basis van je sessie te ontwikkelen. Daarmee leg je een goede basis om verder aan de slag te gaan!

 

Verdeel je tijd

Hoe verdeel je je tijd in een sessie? Om daar antwoord op te geven hebben we een grove tijdsverdeling die je kunt gebruiken voor elke sessie die je organiseert. Of het nu een bijeenkomst van twee uur is of voor een hele dag.

 

tijdsverdeling sessie

 

Zoals je ziet kent iedere sessie een vaste structuur. Met een kennismaking als start, de kern waarin je je doel gaat bereiken en een afsluiting waarin vervolgafspraken worden gemaakt en je met de groep reflecteert op de sessie. De verdeling is natuurlijk niet in beton gegoten, maar geeft je wel een goede graadmeter voor je tijdsverdeling. In een sessie van twee uur, heb je dus ruim 20 minuten voor de start,  kennismaking en opwarmoefeningen om deelnemers te helpen in de juiste ‘modus’ te komen. Handig tijdshulpje dus!

 

 

Start altijd met een kennismaking

‘Maar de deelnemers uit mijn groep kennen elkaar al!”. Zolang we deze reactie krijgen blijven we ons mantra herhalen. Start altijd met een kennismaking. Oók als mensen elkaar al langer kennen. De kennismaking heeft niet alleen als doel om elkaar te leren kennen, maar maakt ook dat mensen kunnen ‘landen’ in de sessie. Connection before content. En wedden dat als jij aan een team vraagt om op basis van een fotokaart iets te delen wat hun collega’s nog niet van ze weten, je de meest bijzondere verhalen krijgt?

 

Er zijn heel veel leuke oefeningen die je als kennismaker kunt gebruiken. In deze blog vind je er een flink aantal, die je zowel in offline als online sessies kunt gebruiken.

 

Ga niet zenden als je interactie wilt

We behoeden onze opdrachtgevers er vaak voor: ga niet zenden als je juist interactie wilt. En toch gebeurt dit vaak. De start van een sessie met een keynote van een uur, lekker na de lunch. Hoe goed de spreker ook is, gegarandeerd is de attentie ver te zoeken en floreert de after-lunch-dip. Zorg er daarom voor dat je zenden en actieve deelname met elkaar afwisselt, zeker bij de start van je bijeenkomst. Een simpele tip is om bij de start van je sessie een werkvorm te gebruiken waarbij iedereen even praat. Plenair, in kleinere groepjes of duo’s. Als mensen al een keer iets gezegd hebben in de groep, zijn ze later in het proces sneller geneigd hun mond te openen.

 

Wissel werkvormen af

Er zijn talloze werkvormen die je kunt gebruiken in het ontwerp van je bijeenkomst. Bij je sessie opbouw vinden wij het fijn als er een natuurlijke afwisseling is van type werkvormen. En wissel niet alleen de oefeningen af, maar ook de manier waarop je werkt met de groep. Denk aan afwisseling in individueel, in subgroepen of plenair werken. In praten, schrijven, tekenen of bouwen. En wissel af in staan, zitten of bewegend werken. Zo maak je het voor de deelnemers afwisselend en zorg je ervoor dat er voor ieder wat wils is. En pas je aanpak aan op de groep en zie wat werkt. Werkt de groep bijvoorbeeld liever plenair? Pas je oefeningen daar dan er plekke op aan!

 

Benieuwd naar werkvormen-inspiratie? In ons boek Creatief Faciliteren vind je er meer dan 50. Of speel Wervelende Werkvormen, waarin je op een speelse manier kennismaakt met een creatieve manier van werken.

 

 

Kom in beweging

Stil zitten in een ruimte of achter een tafel levert doorgaans niet de meeste energie op. Daarom wisselen we in sessies graag staan en zitten met elkaar af. Onze ideale opstelling is een halve open cirkel, waardoor je van nature al makkelijker beweegt. Het open karakter maakt het makkelijker om vrij te bewegen in de ruimte. Aanvullend werken we aan tafels of in een andere setting, afhankelijk van het doel van de sessie en de werkvormen die we daarvoor inzetten. Wat je ook doet, wissel bewegen, staan en zitten met elkaar af. Het brengt dynamiek en beweging in de groep. En ook met grote groepen kan dit goed!

 

 

 

Sluit goed af

Niet alleen de kennismaking, maar ook de afsluiting van een sessie slaan we nooit over. Belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat hier afspraken worden gemaakt over het vervolg en je met deelnemers kunt reflecteren op de sessie. We gebruiken hier graag weer een actieve werkvorm voor. Denk aan het pakken van een voorwerp uit de ruimte dat symbool staat voor hoe je de sessie hebt ervaren, of het gebruik van fotokaarten met dezelfde vraag. Fijn om te horen hoe deelnemers terugkijken op je bijeenkomst en waar ze mee verder willen gaan!

 

Zelf aan de slag?

Wil je meer handvatten voor het ontwerpen en begeleiden van een sessie? In ons digitale boek Creatief Faciliteren vind je nog veel meer tips voor het ontwerp van een sessie. En in de training Faciliteren met Impact leren we je hoe je een sessie voorbereid, oefen je met talloze werkvormen en ontwerp je een eigen sessie.