Met deze 10 online energizers maak je van elke sessie een feestje!

November 2022, Lisa Unlandt

 

Of het nou noodgedwongen is, of omdat je met minder lekker weer liever vanuit huis werkt: online sessies en vergaderingen zijn een blijvertje. Dan kun je er maar beter iets leuks van maken! Om de energie hoog te houden en zelfs van je meest standaard overleg een feestje te maken, delen we in deze blog 10 online energizers. Let’s go!

 

 

# 1   Zoek de overeenkomsten

De wereld wordt een mooiere plek als we ons wat meer focussen op hoe gelijk we als mensen zijn. En ook zonder filosofische noot is deze online energizer – en stiekem ook kennismaker – een fijne om met een grote groep te doen. Deel je groep in break out-rooms van 3 of 4 personen in en vraag deelnemers om in 2 minuten zo veel mogelijk overeenkomsten te vinden en te maken. Dat mag in de breedste zin van het woord! Daag je deelnemers of collega’s vooral ook uit om de overeenkomsten zichtbaar te maken, zodat je bij terugkomst in de main room duidelijk ziet wie er bij wie in de main room zat. Het groepje met de meeste overeenkomsten gaat er met de eeuwige roem vandoor!

 

 

# 2    Avontuur op één vierkante meter

Op avontuur binnen één vierkante meter? Kan gewoon! Vraag je deelnemers om allemaal te gaan staan en minimaal één vierkante meter bewegingsvrijheid te creëren. Vaak doet een stoel naar achteren al wonderen. Geef je deelnemers nu allemaal bewegingsopdrachten in avontuur-thema. Laat iedereen bukken voor een roofvogel, rennen-op-de-plaats om uit de klauwen van een tijger te blijven en springen om niet op een schorpioen te gaan staan – om maar een paar voorbeelden te geven. Je kunt het zo intensief maken als je zelf wilt. En door zelf het goede voorbeeld te geven krijg je mensen makkelijk mee.

 

 

# 3    Hallo!

Van vroeger ken je vast nog de wedstrijdjes waarbij degene die het eerste in de lach schiet verliest. Die basis leent zich ook heel goed voor deze online energizer. Verdeel daarvoor je groep in 2 teams, bijvoorbeeld team rood en team blauw. Zorg dat beide teams herkenbaar zijn, door een rode of blauwe virtual background in te stellen (als je een digivaardige groep hebt) of iets roods of blauws in beeld te hebben.

 

En nu begint de battle! Laat iemand van het rode team op zo’n manier ‘Hallo’ zeggen dat zoveel mogelijk mensen uit het blauwe team in de lach schieten. Wie in de lach schiet, wordt deel van het oppositieteam en zorgt dus voor iets van de andere kleur in beeld. Daarna is iemand van team blauw aan de beurt. Blijf de beurt afwisselend aan de twee teams geven. Wie na 4 minuten het grootste team heeft, is de winnaar! Een tikkie buiten je comfortzone stappen en lekker gek jouw ‘hallo’ brengen is bij deze echt in je voordeel.

 

 

# 4    Balletje overgooien

Even de benen strekken en je energie een boost geven tijdens een lange autorit? Dan werkt een balletje overgooien altijd top. En wie zegt dat je dat niet online kunt doen? Zeker met een grote groep werkt deze online energizer heel fijn. Zorg dat iedereen de microfoon en camera aan heeft staan, en wijs één deelnemer aan die begint. Deze deelnemer (“Anja”) heeft de denkbeeldige bal vast en gooit deze zo snel mogelijk naar een andere deelnemer, door diens naam te roepen (“Noah”). Noah vangt de denkbeeldige door ‘m uit de lucht te grissen en gooit ‘m zo snel mogelijk weer door naar de volgende deelnemer. Maar er is een addertje: je kunt maar één keer de bal vangen en weer doorgeven! Goed opletten wie de bal nog niet heeft ontvangen én snel doorpasen zorgen voor flink wat focus als je daarna weer de inhoud in gaat.

 

 

# 5    Dansen

Please don’t stop the music! Hoe simpel ook, even lekker uit je bol gaan en letterlijk in beweging komen werkt als een tierelier om extra energie te krijgen. Kost maar een paar minuutjes en je kunt er weer helemaal tegenaan. Even geen muzikale inspiratie? Onze Wervelliedjes op Spotify zijn heel dansbaar! Mochten je deelnemers samen dansen een tikkie spannend of ongemakkelijk vinden, kunnen ze natuurlijk altijd hun camera even uitzetten. En bonustip: deel in bijvoorbeeld Zoom ‘computer audio only’, dan hoor niet alleen jij maar ook de rest de muziek goed.

 

 

# 6    Tekenbattle

Nu zowel MS Teams, Zoom als Webex een online whiteboard hebben, is het hoog tijd voor een potje tekenen! Hiervoor heb je een timer, twee gelijk verdeelde groepjes en een lijstje met goed-te-tekenen termen nodig. Stuur om de beurt één van die termen naar één persoon van team A. Zet de timer aan en geef team A de opdracht om zo snel mogelijk te tekenen wat er getekend wordt. Geraden? Stop de timer en doe hetzelfde bij team B. Je kunt hier zo lang mee doorgaan als je zin in hebt. Het team dat de meeste termen in een zo kort mogelijke tijd heeft geraden wint!

 

 

# 7    Hints

Deze ligt in het verlengde van de tekenbattle maar is net een tikkie actiever, want hiervoor moet je écht even in beweging komen. Verdeel je groep wederom in twee groepen. Stuur de termen door via een prive bericht in de chat. In plaats van tekenen, mogen deelnemers het woord uitbeelden. En de rest van het team moet raden! Welk team raadt in 2 minuten de meeste termen? Let op: geluid maken is verboden. Als je deelnemers dat heel lastig vinden weet je als streng-maar-rechtvaardig jurylid natuurlijk de mute-knop te vinden.

 

 

# 8    Verkleedfeest

Je deelnemers wisten het nog niet, maar worden over 2 minuten verwacht op een groots feest! Saillant detail: dit feest is alleen toegankelijk als je verkleed bent…  Zet een timer voor 2 minuten en geef ze de opdracht om zich zo snel mogelijk te verkleden, als welk ding of personage ze maar willen. Naast kleding mogen ze alles wat ze in de buurt vinden gebruiken. Binnen no time zit je meeting opeens vol met mummies, Pippi Langkousen en piraten. En omdat de meeste mensen niet een grote verkleedkist in de buurt hebben, prikkelt deze online energizer ook nog eens je creativiteit. Waar is die grote sjaal, het papieren hoedje of rol wc-papier anyone?

 

 

# 9    Zoek zoveel mogelijk…

Slechts 1 minuut de tijd maar wel behoefte aan een energieboost? Dan werkt deze online energizer mega snel en goed. Geef je deelnemers de opdracht om binnen 1 minuut zoveel mogelijk ronde voorwerpen te zoeken. Door te laten zoeken naar een vorm geef je bovendien de kans aan mensen met een visuele beperking om óók mee te doen. 3… 2… 1… GO!

 

 

# 10    Gif challenge

In ons team zijn we groot fan van gifjes. Je weet wel, van die geinige bewegende plaatjes die zo goed gaan in groepsapps. Dat inspireerde ons tot de gif challenge! Heel simpel: deel een stelling of zin en vraag je deelnemers om er zo snel mogelijk een passend gifje bij te vinden en deze te delen in de chat. Stellingen die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld ‘Het gaat nooit mis, hooguit anders dan verwacht’ en ‘het is weer maandag’. Of bedenk zelf stellingen die typerend zijn voor jouw organisatie! Op Giphy.com vind je enórm veel gifjes die je hiervoor kunt gebruiken.

 

Dit waren ze dan, 10 online energizers waarmee je jouw sessie of meeting in enkele minuten omtovert tot een feestje. Kun je er geen genoeg van krijgen? Eerder deelden in deze blog onder andere onze bingo-klassieker en in deze blog vind je nog eens 10 online energizers.

Word online een pro!

Wil je leren hoe je online op een interactieve manier met een groep kan samenwerken? Hoe je een goede online sessie ontwerpt en ervoor zorgt dat iedereen actief meedoet? En op welke manier je daar een digitaal whiteboard als Miro voor kunt inzetten? Dan is de training Online Faciliteren iets voor jou, waar je in drie dagdelen volop oefent met het begeleiden van groepen online.