LEGO gebruiken in je online sessie: zo doe je dat

Augustus 2020, Esther van der Storm

 

Sinds maart 2020 is 99% van de sessies en trainingen die we vanuit STORMPUNT begeleiden online. We vertaalden onze aanpak naar een online variant, waarbij we gebruik maken van online whiteboard Miro. Maar LEGO SERIOUS PLAY online inzetten? Dat zag ik niet zo snel voor me. Tot ik spontaan een keer LEGO gebruikte in een intakegesprek met een opdrachtgever. ‘Heb je toevallig LEGO bij de hand?’ vroeg ik hem. ‘Dan gaan we daar iets mee doen!’ We waren zo enthousiast over de resultaten, dat we sindsdien in veel van onze online sessies LEGO gebruiken. Hoe? Dat lees je in dit blog.

 

Voorbereiding

Wellicht een open deur, maar zorg ervoor dat iedereen LEGO heeft om tijdens de sessie mee te bouwen. Je kunt deelnemers natuurlijk vooraf vragen of ze zelf LEGO van hun zolder vandaan kunnen toveren, maar wij sturen mensen vooraf een klein zakje LEGO toe. Deze zogenaamde ‘exploration kits’ kosten een paar euro per stuk en er zitten voldoende steentjes in om een paar oefeningen te kunnen doen. Je kunt de zakjes kopen per 100 stuks, maar er zijn ook organisaties/trainers die ze per stuk verkopen. Een oproepje doen op LinkedIn loont dan!

 

LEGO starter set

 

Maak een sessieplan

Ook dit is vast een inkopper: maak voorafgaand aan je sessie of workshop een plan. Wij maken altijd een uitgebreid sessieplan met daarin het doel van de sessie, alle werkvormen en bijbehorende tijden en materialen. Tijdens de sessie zelf verandert er altijd wel wat, maar het is fijn om een goede basis te hebben.

 

Zodra je scherp hebt wat het doel van je workshop is en welk resultaat je wilt bereiken, wordt het tijd om te kijken wanneer je LEGO het beste kunt inzetten. In onze online innovatiesessies gebruiken wij LEGO graag voor het ontwikkelen van een nieuwe visie, het verkennen van een probleem en om ideeën snel uit te werken tot prototypes. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren te bedenken waarop je LEGO kunt inzetten, maar met alle bovengenoemde onderwerpen hebben wij inmiddels veel ervaring.

 

Stap-voor-stap aanpak

Heel ingewikkeld is het niet om LEGO te gebruiken in je sessie. We gaan er hierbij trouwens wel vanuit dat je werkt met relatief kleine groepen. Wij vinden 8 personen voor een online sessie de maximale groepsgrootte, omdat je dan nog een fijne interactie met de groep kunt hebben. Hieronder volgt een stap-voor-stap aanpak voor een succesvolle LEGO-sessie:

 

Stap 1: Zorg voor een fijne sfeer

Wij starten iedere STORMPUNT sessie met een kennismakingsoefening. We koppelen deze vaak aan een spelelement. Je kunt mensen bijvoorbeeld iets laten vertellen over hun favoriete spel of boek. Of vraag ze wat hun favoriete speelgoed was in hun jeugd. Worden mensen altijd blij van!

 

Stap 2: Start met LEGO

Pak de LEGO erbij. Begin altijd met een opwarmoefening. Voor sommige mensen is het een hele tijd geleden dat ze voor het laatst met LEGO hebben gespeeld, dan is het fijn om weer even aan het speelgoed te kunnen wennen. De meest simpele oefening: bouw in twee minuten een toren met de stukjes die je hebt. Een simpele toren bouwen lukt iedereen, maar zorgt er wel voor dat je deelnemers er meteen goed ‘inkomen’.

 

Stap 3: Stel de vraag

Wat wil je dat mensen gaan bouwen? Is het hun visie voor de organisatie over vijf jaar? Het grootste probleem wat ze ervaren? Of de uitwerking van een idee? Wat je vraag ook is, zorg ervoor dat je deze duidelijk omschrijft en check bij de groep of ze de opdracht goed hebben begrepen. Geef een bouwtijd mee, bij ons is dat vaak een minuut of zeven. We zetten dan ook een lekker relaxt muziekje aan op de achtergrond. Via Zoom kun je makkelijk je geluid delen, dat wordt erg gewaardeerd.

 

Stap 4: Verzamel beeldmateriaal

Vraag iedereen om een of meerdere foto’s te maken van zijn eigen bouwwerk, zodat alles goed zichtbaar is. Wij vragen altijd of deelnemers de foto’s kunnen opsturen naar ons mailadres, of via WhatsApp. Deel vervolgens alle foto’s op een online whiteboard. Wij gebruiken hiervoor Miro, maar Google Jamboard is bijvoorbeeld ook een goede optie.

 

Lego dame

 

Stap 5: Bespreek de inzichten

Bespreek vervolgens één voor één de bouwwerken van de deelnemers. Geef iedereen kort de tijd om zijn of haar model toe te lichten, waarna de rest van de groep de tijd krijgt om vragen te stellen. Zelf vind ik het fijn om post-its met inzichten te plaatsen bij de verschillende bouwwerken.

 

That’s it!

Uiteraard kun je bepaalde stappen herhalen, of mensen aanpassingen laten doen aan hun model. Alles kan zolang het past in jouw sessie. Wij vinden het enorm fijn om met LEGO te werken in onze online sessies, omdat het goede resultaten geeft en mensen even met iets anders bezig zijn dan met hun scherm. Laatste tip: vergeet vooral niet je sessie af te sluiten met een wrap-up oefening. Ook daarvoor kun je weer LEGO gebruiken; laat je deelnemers bijvoorbeeld in één minuut bouwen hoe ze de sessie hebben ervaren. Ook dat levert steeds weer mooie feedback op!

 

Disclaimer: Esther is sinds 2016 gecertificeerd LEGO SERIOUS PLAY facilitator. De oefeningen die we gebruiken in onze online sessies zijn hierop geïnspireerd, maar vallen officieel niet onder LEGO SERIOUS PLAY. We combineren LEGO altijd met andere werkvormen, omdat het onze ervaring is dat dat goede en creatieve resultaten oplevert.

Zelf aan de slag met LEGO?

Wil je meer weten over LEGO SERIOUS PLAY? We schreven eerder een blog waarin we de kits van LEGO en PLAYMOBIL met elkaar vergelijken. En wil je ook aan de slag met LEGO in een online sessie, maar daar graag hulp bij? Neem dan contact op voor de mogelijkheden of bekijk onze training Werken met LEGO en PLAYMOBIL Pro.