Daar liggen ze weer: de pakjes post-its in de verschillende kleuren. Het is al de zoveelste keer dat je meedoet aan een brainstormsessie. En hoe leuk die sessies inhoudelijk ook zijn, je weet óók dat er daarna niks met alle goed bedachte plannen gebeurt. Dat is namelijk het probleem met post-its: de blaadjes blijven wel plakken, maar de ideeën die erop staan niet.
Post-it moeheid; ik kom het in veel organisaties tegen. En ik begrijp het. Zeven jaar geleden was ik zelf ook ontzettend moe. Ik was er klaar mee, met vergaderingen bijwonen waar geen acties uit voorkwamen. Ik was het beu om notities te schrijven waar niks mee werd gedaan. Dat moest anders!
Ik zegde mijn vaste baan op en ging me volledig richten op het stimuleren van innovatie binnen organisaties. Ik verdiepte me in innovatiemethodieken als Creative Problem Solving en Design Thinking en werd er helemaal door gegrepen. Net als de mensen met wie ik deze methodieken toepaste. Door een probleem binnen hun organisatie op een compleet andere, creatieve manier op te lossen, ontstonden er veel meer goede ideeën en gingen de mensen vol energie weer aan het werk.
Maar….
Na verloop van tijd begon er opnieuw iets te knagen. Na afloop van mijn sessies zag ik weliswaar dat de ideeën innovatiever waren en de deelnemers vrolijker aan het werk gingen, maar ik stelde ook vast dat er van al hun mooie ideeën alsnog zelden iets werd gerealiseerd. Het is een wezenlijk probleem van veel innovatietrajecten. Iedereen wil wel met de bedachte oplossingen aan de slag, maar bijna niemand doet het. Te spannend, te lastig, te weinig tijd. Het resultaat: post-it moeheid. Want hoe leuk die plakgrage papiertjes er ook uitzien, ze staan uiteindelijk symbool voor de dingen die niet lukken.
Bám
Dat inzicht kwam hard aan, want ik werk ontzettend graag met post-its in mijn sessies. Het werd mijn missie om ervoor te zorgen dat al die goede ideeën niet langer in een la verdwijnen. Dat alle plannen die deelnemers aan het eind van een sessie stuiterend staan te presenteren ook écht worden opgepakt. Met dat voornemen richtte ik STORMPUNT op. Met STORMPUNT zorgen we ervoor dat er binnen jouw organisatie ook daadwerkelijk iets gebeurt.
Hoe we dat doen?
Door aan de uitwerk- en realisatiefase van ideeën minstens zoveel tijd te besteden als aan de creatieve kant. Dat betekent voor mij dat ik in innovatietrajecten ook vaak een andere rol aanneem. Niet alleen als facilitator, maar ook als projectleider. Samen met mensen uit de organisatie zoek ik uit wat er nodig is om ideeën daadwerkelijk te realiseren. Ik zet experimenten op en begeleid deze. Soms trek ik zelfs die oude notities uit de la, om ervoor te zorgen dat een directieteam of bestuurscollege instemt met het uitvoeren van een pilot.