Maak het simpel

September 2022, Esther van der Storm

 

Vaak maken we het in organisaties ons heel erg moeilijk. Plannen worden groots en meeslepend, zodat de uitvoer als een Mount Everest voor je ligt te wachten. Het effect? Dan doen we het uiteindelijk maar niet… Zonde! Want door te versimpelen en slim gebruik te maken van talenten in je team of netwerk, kun je een hele hoop neerzetten. Onze stappen om te versimpelen, delen we in deze blog.

 

Versimpelen

We zijn bij STORMPUNT groot fan van de methodiek Versimpelen van Jan Peter Bogers. Hij omschrijft de methode zelf als volgt: Het is een manier om focus aan te brengen in projecten en processen, om van complex naar simpel en van gedoe naar flow te komen. Ontrafel een project, ontdoe het van alle bijzaken en je ziet weer waar het écht om draait. Hiermee worden de vervolgstappen om het project te realiseren kraakhelder. Voor organisaties is versimpelen een manier om de kern van hun bestaan te (her)ontdekken: waarom doen we wat we doen?

 

Sinds we jaren geleden kennismaakten met de methodiek maken we bij STORMPUNT dingen graag een stuk simpeler. In hoe we zelf werken én de trajecten die we voor opdrachtgevers begeleiden. Daarbij ontwikkelden we onze eigen manier van versimpelen, waarbij we steeds kijken wat er op dat moment nodig is en het beste past. Mooi om zelf ook mee aan de slag te gaan!

 

Maak het klein

We zetten versimpelen veel in tijdens verandertrajecten, wanneer het ingewikkeld wordt en er ‘gedoe’ ontstaat. Een mooi voorbeeld is het idee van een gemeente om met een baristabusje de regio in te trekken, om met lekkere koffie in gesprek te gaan met inwoners. Dat idee is prachtig, maar werd in de planvorming al snel heel groot. Drie keer per week een baristabusje huren, afspraken maken met ondernemers op de markten waar ze wilden gaan staan, en oh ja – de raad moest ook geïnformeerd worden….

 

Je voelt ‘m al aankomen, het project werd groter en groter. Tot we gingen versimpelen. Terug naar de kern. Laagdrempelig met inwoners in gesprek. Met koffie. En om te testen of het werkt, gingen we met een simpel koffieapparaat en statafel een uurtje op een centrale locatie staan. Binnen een week na de sessie. Zo simpel kan het zijn!

 

Tip 1: Maak je idee zo klein mogelijk, zodat je het snel kunt testen in de praktijk. Wees alert dat het uitgangspunt van het idee nog wél intact blijft. Daag jezelf uit om het zo simpel mogelijk te maken.

 

Wat en wie heb je écht nodig

Een belangrijke vraag om aan de slag te gaan is ‘wat en wie heb je écht nodig om het idee in de praktijk te brengen?’ Je kunt hier een lijst van maken, maar veel leuker vinden wij het om met geld te strooien. Heel veel geld. De million dollar question!

 

Million dollar question

Als reactie op de vraag ‘wat heb je nodig’ krijg je vaak als antwoord dat er euro’s nodig zijn. Maar geld an sich doet niet zoveel. Je gebruikt het om dingen te betalen, of mensen in te huren. Om in kaart te brengen wat er op een wensenlijstje staat gebruiken we de Million Dollar Question. Die werkt als volgt:

 

Bedenk dat je een miljoen euro krijgt om het idee uit te voeren. Wát een geld! Nu mag je een lijst gaan maken met alles wat je daarmee gaat doen. Waar ga je het voor gebruiken?

 

Als je dit overzicht hebt gemaakt kijk je eens kritisch naar de lijst. Is alles nodig, of zijn sommige dingen nice to have? En bedenk vervolgens voor alle onderdelen op de lijst hoe je dit anders kunt organiseren. Heb je een website nodig? Misschien is er wel iemand uit je team of een buurman die je daarbij wil helpen. Een feestlocatie? Denk eens aan het huren van een goedkope plek zoals een gymzaal en vraag alle gasten om versiering mee te nemen.

 

Tip 2: Breng in kaart wat en wie je écht nodig hebt om een eerste versie van het idee te testen. Wees creatief in hoe je dit kunt bereiken. Geloof ons, mensen willen veel meer doen of beschikbaar stellen dan je vooraf denkt als je het aardig vraagt!

 

Zet stap 1

Ga aan de slag! Dat klinkt logisch, maar is en blijft toch een klein hobbeltje. Hoe simpel je je idee ook maakt. Zoek daarvoor naar manieren om jezelf in beweging te brengen. Schreeuw van de daken dat je een idee gaat uitvoeren, zodat je er als het ware niet meer onderuit kan. Zoek medestanders die je kunnen helpen, zodat je het samen doet. Creëer een deadline, zodat je wel moét. Of blok een dagdeel in je agenda waar je hiermee aan de slag gaat, zodat de waan-van-de-dag het in de praktijk niet van je wint.

 

Tip 3: Kom in actie! Bedenk wat voor jou helpt om in actie te komen en ga dit doen. Aan de slag! Besef je ook dat het niet perfect hoeft, juist niet. Door snel te experimenteren en ervaringen op te doen, kun je een idee verder aanpassen.

 

Jouw opdracht

Geïnspireerd door deze blog? Dan hebben we meteen een opdracht voor je. Pak een idee of project waar je bij de uitvoering tegenaan hikt en het maar niet op gang wil komen, omdat je niet weet waar te starten. Voer vervolgens de bovenste drie tips uit. Maak het klein, bedenk wie of wat je écht nodig hebt en zet een eerste stap. Laat je ons weten hoe dit voor je werkte?

Aan de slag met versimpelen

Wil je hulp bij het versimpelen van een idee, bijvoorbeeld tijdens een verandertraject? Of meer informatie over hoe we dat aanpakken bij STORMPUNT?  Klik op de knop hieronder of neem contact met ons op met je vraag. We denken graag met je mee!