Creatief problemen oplossen

Uitdagende problemen los je niet op met ‘hoe je het altijd al doet’. Voor dit soort uitdagingen moet je op zoek naar vernieuwende ideeën of een nieuwe aanpak. En het mooie is, de creativiteit en oplossingskracht die daarvoor nodig is zit gewoon al in jouw organisatie. Maar vaak verstopt onder allerlei vaste patronen en aannames. In onze sessies en trajecten creëren wij de juiste voorwaarden en energie om jullie vernieuwingskracht alle ruimte te geven. Zodat we samen met jullie tot échte oplossingen komen. 

 

Een probleem of uitdaging waar je wakker van ligt en wat je graag wilt oplossen. Maar hoe? Dat proces, dat begeleiden wij. Als facilitators in sessies, maar ook door jouw organisatie in de uitwerking van denkrichtingen en ideeën te ondersteunen.

 

Geen vaste methode

We gebruiken daarbij een arsenaal aan creatieve methodieken. Geen vaste aanpak, altijd wat er voor jouw uitdaging het beste past. Met onze uitgebreide kennis van methodes zoals Creative Problem Solving, Design Thinking, LEGO SERIOUS PLAY, PLAYMOBIL Pro, Deep Democracy, versimpelen, creative confidence en Scrum hebben we alles in huis om jouw organisatie hierin te begeleiden. En met ons netwerk van partners in bijvoorbeeld vormgeving en copywriting zorgen we ervoor dat alles wat we opleveren staat als een huis én lekker smoelt. Zodat jij er daarna mee verder kunt binnen jouw organisatie.

 

Hoe we dat doen?

De start is jouw vraag, uitdaging of wens. Daarover gaan we samen in gesprek. Dan kijken we vervolgens of het wervelt tussen ons. Is dat een goede match? Dan gaan we samen van start. En of dat nu voor een eenmalige sessie is of voor een traject van een aantal maanden; onze voorbereiding doen we altijd in overleg. Wij zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes is geregeld. Van communicatie tot begeleiding; we leveren resultaat. Altijd met energie en positiviteit, waarbij we kijken wat er wél kan.

 

 

De belangrijkste stappen

 

  • Probleemverkenning

    Wat is je vraagstuk, wie zijn erbij betrokken en wat is het belangrijkste knelpunt dat je wilt oplossen? In deze eerste oh-zo-belangrijke fase maken we scherp waar we mee aan de slag gaan.

 

  • Ideeënfase

    Daarna gaan we samen op zoek naar nieuwe ideeën om het probleem op te lossen. Dat doen we nooit alleen, maar altijd samen met medewerkers uit jouw organisatie, en eventuele stakeholders. De beste ideeën zetten we om naar een prototype of pilot.

 

  • Realisatiefase

    Met concrete acties testen we de ideeën in de praktijk. Geen ellenlange planvorming, maar direct beoordelen of iets ook daadwerkelijk werkt. We houden ervan om in snelle experimenten ideeën te testen. Daar helpen we jullie graag bij!

Het was een hele gestructureerde aanpak, maar wel op een innovatieve manier. De werkwijze van STORMPUNT gaf ons een plusgevoel: er kwamen goede en leuke ideeën uit voort en de begeleiding was heel enthousiast én ervaren. En wat ik knap vond, is dat STORMPUNT niet in het onderwerp zit maar toch zo goed de inhoud samen kon vatten en erop kon doorpakken.”

Suzette Spoelstra, programmamanager gemeente Amsterdam

Meer weten?

We begeleidden vanuit STORMPUNT de afgelopen jaren tientallen innovatietrajecten: offline én online! Lees hier bijvoorbeeld over de ervaringen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid bij een langlopend innovatietraject of lees meer over hoe de gemeente Amsterdam terugkijkt op hun digitale vierdaagse.

 

En wil je graag zelf aan de slag met een uitdagend vraagstuk? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, waarin we graag meer horen over jullie vraag en situatie. Of bel met Esther van der Storm via 030-207 2360. We horen graag van je!