Visie en strategie

“Die visie? Die is bedacht door een groepje mensen. Maar dat slaat niet echt op onze organisatie.” Deze uitspraak, is wat ons betreft een dikke no go. Helaas worden missies en visies vaak met trots door een kleine groep mensen ontworpen, bestaan ze daarna vooral op papier en worden ze niet gedragen door de medewerkers. Dat kan anders! Door het toekomstbeeld van jullie organisatie samen met medewerkers op te stellen, creëer je een visie die er wél toe doet. 

 

In onze frisse aanpak kiezen we er bewust voor om medewerkers van jouw organisatie actief te betrekken. Op een manier die past bij hoe zij graag willen meepraten. Zo creëren we draagvlak voor de nieuwe koers en kunnen we deze verrijken met kennis uit de organisatie. Met als resultaat een nieuwe visie of strategie, die bijna als vanzelfsprekend voelt voor managers én medewerkers.

 

Hoe we dat doen?

We werken met een klein visieteam of strategieteam. Idealiter komen de teamleden vanuit verschillende hoeken en geledingen vanuit de organisatie. Met hen organiseren we het traject. Samen kijken we op welke manier we de organisatie het beste kunnen betrekken.

 

Vaak doen we dat via een groots Visie Café is waar medewerkers actief kunnen meepraten over de toekomst van de organisatie, aangevuld met andere manieren om medewerkers aan het woord te laten. Van pop-up interviews op locatie, tot prikkelende stellingen; op een creatieve manier halen we informatie op. Deze verwerken we vervolgens – samen met het visieteam – tot een rode draad. Daarna schakelen we onze tekstschrijver in, die zorgt dat de teksten staan als een huis. En een goede vormgeving versterkt het verhaal, dus zorgt onze vaste vormgever ervoor dat jullie visie mooi wordt vormgegeven.

 

Speels aan de slag

En dan? Dan begint het echte werk. Een eerste stap daarin is om medewerkers spelenderwijs te laten werken met de nieuwe visie. Daarvoor gebruiken we een spelvorm: een speciaal voor jullie ontwikkeld spel met daarin vragen, opdrachten en stellingen om in gesprek te gaan over de visie. Een mooie manier om de nieuwe visie groots te presenteren én om nieuwe medewerkers kennis te laten maken met de organisatievisie. En uiteraard denken we vervolgens graag met jullie mee over hoe je de organisatievisie verder kunt vertalen naar een concrete strategie en hier in de teams mee aan de slag kunt gaan. Alles om te zorgen dat de visie niet een mooie tekst is op papier, maar je ook écht stappen zet om deze te verwezenlijken.

Wij hebben enorm genoten van het hele traject. Onze nieuwe visie en kernwaarden schieten steeds diepere wortels binnen de organisatie. Ik kan het iedereen aanraden om een soortgelijk traject aan te gaan in samenwerking met STORMPUNT.

Willemijn Dorr, strategisch adviseur gemeente Diemen

Meer weten?

Eerder begeleidden we visie- en strategietrajecten voor onder andere de gemeente Deurne, RTV Utrecht, Compris en de gemeente Diemen. Benieuwd naar de ervaringen van de gemeente Diemen? Je leest er op deze pagina meer over.

 

En wil je graag zelf aan de slag met jullie organisatievisie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, waarin we graag meer horen over jullie vraag en situatie. Of bel met Esther van der Storm via 030-207 2360. We horen graag van je!