Brainwriting

 

Bij brainwriting brengt iedereen in de groep een eigen vraagstuk in, waar anderen vervolgens oplossingen voor bedenken. Dat doe je steeds in rondes, waarbij je in iedere ronde drie nieuwe ideeën bedenkt voor het vraagstuk van een ander. Optimaal gebruik maken van de kennis uit de groep dus!

 

Zo gebruik je brainwriting:
  • Leg uit dat iedereen een eigen vraagstuk kan inbrengen, iets waar ze in hun dagelijkse praktijk – werk of privé – tegenaan lopen en graag nieuwe ideeën voor willen. Laat mensen deze vraag vertalen naar een korte en heldere Hoe Kan Ik-vraag. Dit kan een vraag zijn als: ‘Hoe kan ik zorgen dat ik iedere dag minder lang onder de douche sta?’

  • Start met ook met de introductie van de creatieve spelregels en doe eventueel een opwarmoefening door gebruik te maken van een creatieve techniek. Zo krijg je iedereen in een lekkere creatieve flow!

  • Daarna is het tijd voor brainwriting! Schuif de formulieren door met de klok mee. Zet een timer van twee minuten en vraag deelnemers om drie nieuwe ideeën te noteren op de vraag die ze hebben ontvangen, in de bovenste rij bij ‘ronde 1’.

  • Twee minuten voorbij? Dan schuiven de deelnemers de formulieren weer door. Je start dan met een nieuwe ronde. In totaal zijn er vier rondes, daarna zijn de formulieren vol!

  •   Zorg dat iedereen zijn eigen formulier weer ontvangt, waarop nu 12 nieuwe ideeën staan om het probleem op te lossen. Laat iedereen nu één idee uitkiezen waar ze mee willen experimenteren.

 

 

Smaakt brainwriting naar meer?

In onze training Faciliteren met Impact leer je alles over het ontwerpen en begeleiden van sessies. En dat begint met een goede start en interactieve kennismakingsoefening. En omdat je faciliteren het beste leert door te doen, ga je vooral zélf aan de slag. Oefenen geblazen dus!