7 manieren om successen te vieren

Februari 2023, Esther van der Storm

 

“We moeten vaker onze successen vieren!”. Dit horen we niet alleen vaak tijdens sessies en trajecten bij onze opdrachtgevers, maar ook als STORMPUNT team kan het áltijd beter. In alle drukte stilstaan bij de mooie dingen die je bereikt klinkt logisch, maar is in de waan van de dag nog niet zo vanzelfsprekend. En daarnaast is ons brein snel gefocust op wat er beter kan. Terwijl vieren wat je hebt bereikt en samen doet, zo veel energie en positiviteit brengt! Daarom delen we in deze blog zeven manieren waarop je op een creatieve manier successen kunt vieren. Voor jullie én als een kleine reminder voor onszelf.

 

Die borrel verzin je zelf wel

Begrijp ons goed, er is helemaal niets mis met een goede borrel. Een drankje, lekkere hapjes, gezelligheid met collega’s onderling. Ook wij worden daar erg blij van! Maar de kans is 100% dat je aan die optie zelf al wel had gedacht. Hoe dan ook: weet dat iets samen doen altijd werkt. Of dat nu borrelen is, een pubquiz over jullie successen, of een teamuitje wat symbool staat voor wat jullie hebben bereikt.

 

En besef ook meteen dat het vieren van successen niet hoogdravend hoeft te zijn of dat je gelijk groots uit moet pakken. Dat kan ook simpel en klein. Dan wordt het meteen makkelijker om dit vaker te doen. Win-win!

 

Tip 1:   Wall of Fame

We gebruiken een Wall of Fame vaak in sessies, om met de groep stil te staan bij alle mooie dingen die er in de afgelopen periode zijn bereikt. Maar ook op kantoor kun je goed een Wall of Fame creëren, waar successen worden gedeeld! Onze ervaring is wel dat alleen het creëren van een muur niet voldoende is, we voelen vaak toch wat schroom om successen daar zelf op te plakken. Organiseer dus momenten in je teamoverleg om nieuwe items voor op de Wall of Fame te verzamelen. Bij STORMPUNT hebben we een maandelijks fotoabonnement bij Klikkie, waar we foto’s bestellen van de hoogtepunten van de afgelopen maand voor onze Wall of Fame. Zo zorg je voor een natuurlijke stok achter de deur om de muur te vullen!

 

Tip 2:   Gepersonaliseerde taart

Taart is altijd goed. En laten we eerlijk zijn: valt in de eerder genoemde borrel-is-altijd-goed-categorie. Maar nog een tikje leuker vinden we de gepersonaliseerde taart. Met het logo, of een foto van hetgeen wat je wil vieren wordt je feestmoment zo extra bijzonder. Bestel ‘m bij de allerbeste banketbakker in de buurt. Onze vaste Utrechtse bakker Wammes weet inmiddels hoe laat het is als we weer met een bestelling komen: tijd om iets te vieren!

 

 

Tip 3:   Verrassingspot met wensen

Wil je je teamleden in het zonnetje zetten, met activiteiten en dingen waar ze écht blij van worden? Daarvoor zijn we bij STORMPUNT gestart met de verrassingspot met wensen. Ieder teamlid kon opschrijven wat hij of zij graag wil doen het komende jaar met het team én waar ze individueel graag mee zouden worden verrast. Het komende jaar biedt deze pot inspiratie om voor iedereen een individuele wens én veel teamwensen te vervullen. Leuk!

 

Tip 4:   Iedereen deelt elke week een succes

Stilstaan bij successen wordt makkelijker als je het vaker doet. In ons wekelijkse teamoverleg – onze TeamTornado – is er dan ook elke week aandacht voor. We delen wat er beter kan én wat er goed gaat. Dat zijn grote successen, maar ook kleine hoogtepunten worden hierin gedeeld. Zo staan we vaker stil bij wat er goed gaat en leren we daarin van elkaar. Al jaren is dit een vast element van ons overleg. En blijven we dat als team fijn vinden om te doen.

 

Tip 5:   Een persoonlijk presentje of kaartje

Erkennen wat er is bereikt en dat mensen zich daarin gezien voelen, is misschien wel het belangrijkste. Van een persoonlijk presentje of kaartje voor ieder teamlid worden wij altijd blij. Dat doen we voor onszelf, maar ook in trajecten waarin we langer samenwerken met teams. Een kaartje tussendoor om te markeren wat we hebben bereikt met elkaar, of persoonlijke cadeautjes waaruit blijkt dat je de ander écht kent en weet waar ze blij van worden. Onze ervaring is dat dat enorm wordt gewaardeerd.

 

Tip 6:   Complimentenposters

Mensen worden blij van complimenten. En die geven aan elkaar is helemaal fijn! Ook dat doen we vaak en graag, op verschillende manieren. Denk aan het maken van een complimentenboom voor elk teamlid. Gebruik bijvoorbeeld ons template, print deze uit op A3 formaat en laat iedereen voor elk teamlid complimenten op de boom noteren. Wordt geheid iedereen blij van! Andere manieren zijn om mensen een secret buddy te geven door lootjes te trekken, met de opdracht om de ander in de komende week een compliment te geven of ergens mee te verrassen. Ook heel leuk!

 

Tip 7:   Creëer je eigen feestje

Een laatste manier om successen te vieren, is door er zelf een groot feest van te maken! Wij doen dat met STORMPUNT ieder jaar, wanneer we op 7 februari onze verjaardag vieren. We lanceren dan een nieuwe innovatietool – dit jaar was dat onze StormWaaier – die we cadeau geven aan onze opdrachtgevers en partners. We versieren de StormCentrale en eten taart. En door al dat feestgedruis, de lieve reacties, bloemen en kaartjes die we krijgen voelt het ook écht als een enorm feest. Een hoogtepunt van afgelopen maand dus!

 

 

 

Moraal van het verhaal; sta eens wat vaker stil bij wat er goed gaat. Vier de mini successen. Maak er een feestje van! Geef aandacht aan elkaar. Daar wordt het samenwerken een stuk leuker van!