Miro vs Mural. Welke online brainstormtool kies je?

maart 2020/ update juni 2021, Esther van der Storm

 

Zoekende naar een goede online brainstormtool kwam ik drie geschikte kandidaten tegen: Miro, Mural en Stormboard. Ik baal er nog steeds van dat die laatste qua functionaliteit direct afviel, want qua naam was dat natuurlijk een match made in heaven geweest. Miro en Mural bleven dus over. In maart 2020 – tijdens het eerste weekend van de lockdown – maakten collega Maartje en ik een gratis testaccount aan. Ik focuste me op Miro, Maartje op Mural. Op beide deden we een testrun. Want als je moet kiezen, voor welke tool ga je dan?  

 

===

Juni 2021: regelmatig updaten we deze blog. Beide tools zijn flink in ontwikkeling en natuurlijk hebben we zelf inmiddels veel meer ervaring opgedaan. Met STORMPUNT hebben we inmiddels honderden sessies en trainingen begeleid met behulp van Miro. Voor een goede vergelijking tussen beide tools sprak ik onder andere met Jeroen Frumau, die al jarenlang fervent Mural gebruiker is.

 

Online samenwerken

In de basis lijken Miro en Mural heel erg op elkaar. Het zijn allebei digitale whiteboards, waarin je met sticky-notes, tekeningen en templates (zoals empathy maps, customer journeys, business model canvas of mindmaps) aan de slag kunt. Of je maakt een eigen sjabloon aan, bijvoorbeeld met specifieke posters die je in jouw organisatie gebruikt.

 

De mogelijkheden om online samen te werken zijn echt eindeloos. Je kunt ideeën ‘opschrijven’ op digitale post-its, deze vervolgens clusteren, mensen laten stemmen op de ideeën die ze het beste vinden, en een timer mee laten lopen om te timeboxen. En het mooie is dat je op het whiteboard door in-en-uitzoomen heel gemakkelijk van idee-generatie naar idee-uitwerking kunt schieten. Geen verschillende tabs dus, allemaal op één scherm. En als je deelnemers even de weg kwijt zijn, dan neem je ze met één druk op de knop met de ‘follow me’ functie mee naar jouw scherm.

 

Laten we het zo zeggen: er ging een digitale brainstormwereld voor me open!

 

Verschillen Miro en Mural

Heel veel dingen zijn dus hetzelfde. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen tussen Miro en Mural. Een overzicht van de grootste verschillen die wij ontdekten:

 

  • Ontzettend fijn in Mural is dat je als facilitator ‘superpowers’ hebt Je kunt daarmee elementen op je bord beschermen (‘locken’), die door anderen niet meer kunnen worden verplaatst. Dat locken kan in Miro ook, maar daar hebben facilitator en deelnemers allemaal dezelfde edit-rechten. Dat is niet altijd handig, want in theorie kan dus iedereen een onderdeel op je whiteboard ‘unlocken’ door er lang op te drukken. Ik start dus elke sessie of training met het vriendelijk verzoek om dat niet te doen, een ‘slotje is een slotje’. Ook het starten van een timer of stemronde kun je in Mural selectief maken voor facilitators, in Miro kan iedere deelnemer dit doen.  Update: inmiddels heeft Miro eenzelfde functionaliteit. Heel fijn! 

 

  • Miro wint het wat mij betreft op layout. Alles ziet er gewoon net een tikje gelikter en mooier uit. Ook het menu werkt voor mij persoonlijk intuïtiever. Het bord oogt rustiger door het kleurgebruik, Mural doet meer retro en ‘designy’ aan. De menustructuur van Mural is dan weer simpeler met minder knopjes. Voor deelnemers is dat fijn, want dat maakt het gebruik ervan makkelijker. Mijn ervaring is overigens dat als je een goede instructie geeft en mensen vooraf al kunnen oefenen met de tool, ook zelfbenoemde digibeten prima kunnen werken in beide tools. Verder ontlopen beide tools elkaar niet in gebruiksgemak. In Mural is de menustructuur iets makkelijker en in Miro is de bulk-functie (waardoor je in één keer meerdere sticky notes aan een bord toevoegt) weer heel handig.

 

miro mural

 

  • De templates in Mural zijn meer basic, terwijl ze bij Miro worden aangeboden met facilitator tips. Hier is het dus maar net waar je behoefte aan hebt. Als ervaren facilitator zou ik met die van Mural beter uit de voeten kunnen, bij Miro moet ik steeds veel tekst en instructies eerst weghalen. Voor ons speelt dit echter niet, want we hebben van vrijwel alle werkvormen onze eigen STORMPUNT-posters en materiaal. Die upload je via bijvoorbeeld Dropbox in de tool. Op zo’n poster kun je gewoon digitale post-its plakken. Ook kun je de groep digitaal een uitwerkformulier in laten vullen (had ik al gezegd dat er een wereld voor me open ging?).

 

  • Mural werkt al jaren met een community van gebruikers, waarin goede voorbeelden en templates worden gedeeld. Miro heeft met haar Miroverse echter een goede inhaalslag gemaakt, in deze database staan inmiddels honderden templates. Voor beiden geldt dat het echt een aanrader is door de database heen te browsen, je doet er veel inspiratie op voor online werkvormen en de mogelijkheden van de tools. De Mural templates vind je hier, die van Miro bekijk je hier.

 

  • In Miro kun je je online whiteboard bijna oneindig groot maken. Dat is fijn, want daardoor kun je er héél veel informatie in kwijt. Met STORMPUNT begeleiden we bijvoorbeeld innovatietrajecten waarbij we met een team meerdere sessies organiseren. Hiervoor gebruiken we één Miro omgeving, waar we steeds voor elke sessie een aantal oefeningen toevoegen. Dat werkt perfect! In Mural is de ruimte beperkter, waardoor mensen moeten schakelen tussen verschillende borden – soms ook tijdens dezelfde sessie. Mural heeft inmiddels de ruimte vergroot, maar nog steeds lijkt het erop dat je op Miro meer content kunt plaatsen dan op Mural, zonder dat laden van je whiteboard enorm veel tijd kost.

 

  • De stemmethodiek van Mural wint het echt van die van Miro. Het uitgangspunt is bij beide hetzelfde: als facilitator bepaal jij voor de groep hoeveel ideeën ze mogen kiezen (bijvoorbeeld vijf ideeën uit 50 in totaal). Als deelnemer krijg je dan vijf stemmen. Je stemt bij beiden door vijf elementen op het bord aan te klikken; heel simpel dus. In Miro zie je echter niet de voorgang die de mensen maken bij het stemmen. Het kan dus zijn dat iedereen klaar is en je als facilitator nog allemaal zit te wachten op het eindsignaal. (een workaround is dat ik mensen zichzelf laat muten als ze klaar zijn in Zoom, maar echt ideaal is dat natuurlijk niet). In Mural werkt dit handiger: je ziet als facilitator wie er nog aan het stemmen is en na afloop verschijnen de resultaten niet apart in beeld (zoals bij Miro) maar op de post-its zelf. Nadeel in Mural is dan weer dat je niet kunt beperken waar deelnemers op kunnen stemmen. Dit kan in Miro wel, waar je heel selectief het stemgebied kunt selecteren en zelfs kunt instellen dat er alleen uit sticky notes kan worden gekozen.

 

  • Miro heeft een videochatfunctie. Dat is handig als je met een paar mensen aan de slag gaat, dan hoef je niet ook nog een apart videoprogramma te gebruiken. Maar wil je in subgroepen mensen iets laten uitwerken, dan kan dat niet met de videofunctie in Miro. Zoom is dan een goed alternatief, waar je mensen in breakout-rooms aan het werk kunt zetten. In theorie gebruik ik als facilitator de videofunctie vrijwel niet, vanwege de beperkte functionaliteit.

 

  • Beide tools kun je integreren met andere programma’s, zoals Dropbox, Slack, Teams of Office. De integratie van externe apps of programma’s met Miro is wat uitgebreider dan die van Mural, daar vind je ook aparte plugins voor bijvoorbeeld Unsplash of Google Images. Niet van doorslaggevende factor, maar het werkt soms nét even wat sneller.

 

  • Businesswise doet Mural het heel slim, door je 90 dagen een gratis account te geven. Als ‘eenpittende’ consultant kun je Mural zelfs oneindig gratis gebruiken (en zelfs klanten en anderen in je bord volledig toegang geven). Dat maakt Mural voor consultants enorm interessant. Bij Miro kun je wel gratis starten, maar zodra je echt met een anderen in Miro gaat samenwerken, of meer dan drie borden wil aanmaken, moet je betalen. Als je dus verwacht alleen de komende periode zo’n tool te gebruiken, of er niet zo vaak mee aan de slag gaat, dan zou ik Mural sterk overwegen.

 

Ons oordeel

Met STORMPUNT gebruiken we sinds maart 2020 Miro. Belangrijkste overwegingen zijn het gebruiksgemak voor zowel facilitator als deelnemer. Achteraf gezien ben ik gezien de nadelen van Mural én de snelle ontwikkelingen bij Miro erg blij met onze keus. En heel eerlijk? Wat ook echt een rol heeft gespeeld in die eerste beslissing is het feit dat die post-its er in Miro gewoon zoveel charmanter uit zien. Ik krijg er meer een ‘sessiegevoel’ bij.

 

Welke van de twee je ook kiest: de tools werken allebei ongelofelijk goed. Denk je de komende tijd veel met online brainstormtools te gaan werken? Test ze allebei zelf en kijk waar jouw voorkeur naar uitgaat. Hoop dat je iets aan onze ervaringen hebt, laat je het even weten?

Faciliteren met Miro

Wil je ook aan de slag met digitaal post-its plakken, maar weet je niet hoe? In onze Miro trainingen leren we je stap voor stap werken met Miro.