Uit je comfortzone, maar… hoe dan?!

2019, Esther van der Storm

 

Hoeveel dingen doe jij op de automatische piloot? Ontbijt je bijvoorbeeld elke dag hetzelfde? Neem je altijd dezelfde weg naar je werk? Lees je standaard nog even voor het slapen gaan? En doe je je boodschappen bij een vaste supermarkt? Waarschijnlijk knik je nu heel hard ‘ja’. Dat is hartstikke logisch, want wij mensen houden nu eenmaal van vastigheid. Vinden we fijn. Dus gaan we uit onszelf al die vaste patronen vrolijk de deur uit doen? Ehm… nee.

 

Ook dat gevoel is logisch. Iets nieuws doen is immers spannend en veranderingen leveren vaak stress op. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Blijf je in je comfortzone, dan ervaar je niet tot nauwelijks stress. Ga je iets nieuws doen, dan verhoog je die stress; je komt dan in de learning zone. Dat voelt wat ongemakkelijk, maar je doet nieuwe ervaringen op en dat zorgt voor groei. Wordt de stress echter te hoog, dan kom je in de panic mode. Van leren is dan geen sprake meer, alle signalen staan dan op rood. Die stress doseren is dus de kunst.

 

Gierende zenuwen

De learning zone zoek ik zelf regelmatig op de laatste tijd. Uit een bedrijf stappen en iets nieuw opstarten scoort sowieso hoog in de categorie ‘uit je comfortzone stappen’. Ik besloot het moment van mijn afscheid bij Ynnovate te markeren door nóg iets te doen wat ik nooit eerder had gedaan: ik ging een week op vakantie. In m’n eentje. Zonder man, zonder kids. Helemaal alleen naar een hutje op het strand. Een week lang lezen en relaxen op een tropisch eiland: Zanzibar.

 

Na het boeken van mijn ticket overheerste eerst de euforie. Ik liet mijn man foto’s zien van mijn bestemming: ‘Kijk schat, vanuit mijn hutje zie ik zo de zee!’. Naarmate de vertrekdatum dichterbij kwam, veranderde dat in een ‘OMG, wat heb ik gedaan?’-gevoel.

 

Opeens twijfelde ik aan alles: ‘Was het daar wel veilig? En wat nu als ik me een week lang zielig en alleen zou voelen? What was I thinking?!’ 

 

Met gierende zenuwen stapte ik uiteindelijk het vliegtuig in. En… het werd een heerlijke week, waarin ik leerde dat ik prima kan varen op mijn eigen gevoel. Een ervaring die me nu met STORMPUNT goed van pas komt. Goed dus dat ik niet naar mijn eigen twijfel (‘Ik cancel en ga een week in mijn bed liggen!’) heb geluisterd, want dan had ik een mooie ervaring gemist.

 

Dagelijkse praktijk

Nu hoor ik je denken: ‘Jaja, leuk dat jij lekker op vakantie bent gegaan en daar veel van hebt geleerd. Maar hoe kan ik uit mijn comfortzone stappen? Op de werkvloer, in de dagelijkse praktijk?

 

Goede vraag. 

 

Ook daar heb ik ervaring mee, want in de innovatietrajecten die ik begeleid leer ik mensen om hun vaste denkpatronen los te laten. Zo creëer je ruimte voor nieuwe ideeën. En ja, ook dát is uit je comfortzone stappen. Daar hoef je dus niet voor naar Zanzibar, daar kun je vandaag al mee starten. Hoe? Met de volgende tips:

 

1.   Maak het behapbaar

Je hoeft niet meteen te gaan parachutespringen om uit je comfortzone te stappen. De kracht zit ‘m juist in kleine veranderingen. Maak een lijstje met zeven dingen die je graag wilt doen, en die voor jou echt een verandering opleveren. Misschien wil je een keer iets anders ontbijten, of met het OV naar je werk in plaats van met de auto. Of een dag op een andere werkplek zitten, tussen andere collega’s. Of wie weet wil je wel een keer een andere sportles volgen, iets eten wat je nog nooit eerder hebt gegeten, of toch die prikkelende blog publiceren op Linkedin…

 

Plan deze acties in en voer ze ook echt uit. Helpt het je om een stok achter de deur te hebben? Deel je plannen dan met collega’s, een vriend, of op social media. Zo kun je er niet meer onderuit als het op het moment suprême toch een beetje spannend is om iets te veranderen.

 

2.   Zeg nee tegen ideekillers

Eén van de grootste moeilijkheden bij veranderingen zijn de zogenaamde ideekillers. Bij het boeken van dat ticket was ik nog helemaal in de gloria, maar hoe dichter de vertrekdatum naderde, hoe meer twijfel ik voelde. Dat is de constante roep van die oh-zo-veilige comfortzone, die ervoor zorgt dat je het liefst gewoon lekker op de bank blijft zitten om te cocoonen met een kop thee. Alle twijfels en schijnbare onmogelijkheden maken dat het stressniveau tot grote hoogte kan stijgen.

 

Op je werk zijn dat gedachtes als ‘Wat zullen ze wel niet denken als ik zomaar op een andere werkplek ga zitten?‘ Paniek! En door die paniek besluit je om het toch maar niet te doen. De enige oplossing is: roep de ideekillers een halt toe! Vraag je af: wat is nou écht het ergste wat er kan gebeuren? ‘Hoi! Ik ben bezig met een experiment om nieuwe dingen uit te proberen, is het OK als ik vandaag bij jullie kom werken?’ Grote kans dat je juist mensen inspireert om ook eens te verkassen!

 

3.   Geef jezelf kudos

Tot slot: geef jezelf een dik compliment als je iets nieuws hebt gedaan en die comfortzone hebt durven verlaten. Het is heel gemakkelijk om achteraf te denken: ‘Oh, maar het was echt supersimpel en helemaal niet zo spannend. Ik heb me dus om niks druk gemaakt’. Maar dan stap je snel heen over dat wat je hebt gedaan. En dat is jammer, want je hebt jezelf namelijk een flinke duw gegeven om iets nieuws te doen, wat spannend was en even oncomfortabel. Dat is top en daar mag je best even bij stil staan.

 

En weet je wat het nog meer oplevert? Als je het maar vaak genoeg doet wordt jouw comfortzone steeds groter. Veranderingen – groot en klein – worden dan steeds makkelijker. Hoppa, uit die comfortzone dus!

 

Duwtje nodig?

Wil je meer weten over hoe je uit je vaste denkpatronen kunt komen en ruimte kunt maken voor creatieve oplossingen? Neem contact met ons op voor een kop koffie (dus ook als je ons niet kent) en dan gaan we op een voor mij onbekende plek zitten ;).