klantcase

SintLucas: van abstracte visie naar concrete actie

Mensen in een creatieve sessie

 

DE Aanleiding

“We willen graag meer werkvormen, om onze teams te helpen hun visie scherp te maken. Maar we willen niet dat het daar bij blijft, er moet vervolgens ook echt iets mee gebeuren.” Dat was de vraag van het facilitatorsteam van SintLucas. Tijd voor een training, waarin we de teams niet alleen een nieuwe methodiek aanreikten om op een creatieve manier een visie te vormen, maar er ook voor zorgden dat ze er daadwerkelijk iets mee gingen doen. Die uitdaging ging STORMPUNT graag aan!

 

ONZE Aanpak

Hoe krijg je een visie scherp? En hoe zorg je ervoor dat mensen ook buiten de gebaande paden kunnen denken? Het eerste deel van de training richtte zich op de methodiek Visie Mapping, waarin het facilitatorsteam zelf oefende om hun eigen visie op te stellen. Zo ervoer de groep direct het effect van de methode; je voelt immers pas écht hoe een aanpak werkt, als je ‘m toepast op een vraag die voor jezelf relevant is.
Nadat we de contouren van de visie scherp hadden, werd het tijd voor actie. Want alleen het formuleren van een nieuwe visie zorgt nog niet voor verandering. De facilitators leerden een praktische actietechniek, gebaseerd op Scrum, waarmee je op een snelle manier een groep in de actie-stand krijgt. Direct uitzoeken, voorstellen doen en knopen doorhakken! De deelnemers gingen naar huis met een toolbox vol materialen, waarmee ze alle geleerde werkvormen de komende periode zelf in kunnen zetten.

 

Bereikt RESULTAAT

Al na een paar dagen stroomden de eerste berichten de STORMPUNT-mailbox binnen: de facilitators waren zo enthousiast dat ze direct met de werkvormen van start waren gegaan! Inmiddels worden vele sessies bij SintLucas actiegericht begeleid door de facilitators, en wordt de toolbox volop gebruikt.

“Wij werken als facilitators in een organisatie, waarin men graag op een goeie manier ‘buiten de lijntjes kleurt’. Daarom was STORMPUNT een goeie match! En guess what: 1 dag training én visie cadeau met zicht op acties om ons als facilitators te positioneren in onze onderwijsorganisatie.”
Wendy Ritterbusch, regisseur veranderorganisatie SintLucas

Heb jij ook een uitdagend vraagstuk, waar een creatieve aanpak voor nodig is?