klantcase

Innoveren met studenten bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid

Studenten werkend aan opdracht

 

De Aanleiding

In het talentprogramma van het Ministerie van Justitie & Veiligheid worden studententeams gekoppeld aan sticky issues van veiligheidsorganisaties zoals de Politie, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Hun opdracht? Bedenk in drie maanden tijd vernieuwende oplossingen voor een vraagstuk, waar de organisatie zelf nog niet aan heeft gedacht. Een pittige klus voor de studenten, waar ze wel wat innovatie-inspiratie bij konden gebruiken. STORMPUNT organiseerde een middag vol trainingen, om hen hierbij te helpen.

 

Onze Aanpak

We trainden studenten in allerlei innovatieskills, zoals het goed verkennen van een vraagstuk, out-of-the-box-denken door middel van creatieve technieken, het visualiseren van ideeën en actiegericht werken met behulp van Scrum. In de workshops lag de nadruk op de praktische inzetbaarheid: na afloop waren de studenten in staat om zelf één innovatietechniek in hun team te gebruiken. Door alle studenten tools mee te geven – zoals kaartensets, of uitwerkposters – maakten we de stap naar doen nog een stuk kleiner.

 

Bereikt RESULTAAT

De studententeams leverden in drie maanden tijd krachtige ideeën op voor hun vraagstukhouders. Dat de studententeams goed gebruik hebben gemaakt van de tools en kennis die ze bij STORMPUNT hebben opgedaan, is te zien in het filmpje met de resultaten van het project. Van visuals en creatieve ideevorming: alle aangereikte tools zorgden voor nieuwe oplossingen voor de vraagstukken. Reactie van de Politie na dit project: “Wow, hier hadden we zelf echt nog niet aan gedacht! Hier gaan we verder mee!”

Heb jij ook een uitdagend vraagstuk, waar een creatieve aanpak voor nodig is?